Еньовден – празник на билките, магическите ритуали и „мълчаната вода“

0

Навръх деня на билките в село Факия всяка година се пресъздава обичаят „Еньова буля“. Именно в сърцето на Странджа планина

ритуалът навръх Еньовден се изпълнява по невиждан начин.

По традиция късно вечерта на 23 юни девици наливат „мълчана вода“ от извор, условието е това да бъде направено, без никоя от тях да каже и дума. Във водата момичетата потапят билки, които са поставени цяла нощ под старо плодоносно дърво или трендафил.

ЕньовденПреди изгрева на 24 юни – Еньовден, момите отново обличат своите носии.

Мъничко момиченце се облича като Еньовата буля. Тя е пременена с кават – връхна червена дреха и бяла дълга  риза. След това се забулва с червено було, на главата му се поставя венец от еньовче и сребърна пара.

Еньовата буля се вдига от една от момите на раменете си и по този начин цялото шествие обикаля средецкото село Факия. През цялото време жените изпълняват песни, посветени на днешния празник.

ЕньовденОбичаят дава старт на жътвата, но е и символ на венчавката на човек с природата. Еньовден – най-цветният празник в България.

Църквата днес почита Рождение на Св. Йоан Кръстител.  Той се ражда няколко години преди Исус Христос, мисията му е била да прокара Неговото учение сред юдейския народ.

Еньовден е познат още като Ден на слънцето и Среди лето. Днес при изгрев „слънцето играе или трепти“. Най-лековити са билките и тревите, събрани призори на Еньовден. Хората гледат слънчевите си сенки и по тях гадаят за здраве.

ЕньовденНа 24 юни се става много рано – не само да посрещнат еньовденското слънце, но и да се измият с лековитата роса, която то отърсва от себе си.

След като се покаже на хоризонта дискът на слънцето, всеки се обръща с лице към него и наблюдава своята сянка през рамо. Той ще се радва на стабилно здраве, ако сянката му се отразява цяла, ще боледува, ако се очертае наполовина.

Водата придобива магическа сила в нощта срещу Еньовден.

За лечение при слънчевия залез се взима т.нар. мълчана вода от чист сладък извор. Водата трябва да е налята в съд при пълна тишина. Само така човешки глас няма да погуби нейната магическа.

Най-голяма лечебната сила имат растенията в нощта на умиращото и възраждащото се слънце. Събраните преди изгрев еньовче, чер трън, комунига, вратичка, иглика и маточина се ползват за целогодишен лек. Тревите и билките се вият на венци, а навръх празника на Св. Врач – 1 юли, се разпределят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg