Един от най-вкусните плодове зрее през ноември. Неслучайно
древните елини наричали вкусната райска ябълка „божествен плод“.
Витаминозна бомба е оранжевото бижу за целия организъм. В България за първи път райската ябълка се внася през 1935 г. И до днес този плод се отглежда в почти цяла Южна България и по Черноморието. В Ивайловград и района го наричат „медовина“.
Райската ябълка е богата на бета каротин, много минерали, пектин и изобилие от витамини. Някога са я ползвали като лек срещу скорбут, тъй като количеството витамин С е пословично. А в комбинация с бета каротин гарантира здрава имунна система, особено в студените месеци.
Освен витамин C, в райската ябълка има още солидни количества глутаминова киселина, както и витамини B1, B2, P, PP и F.
Природните лечители препоръчват да се консумира райска ябълка при проблеми със сърцето и при анемия. В плода има и високо съдържание на магнезий.
Организмът ни иска магнезий
Заради витамин PP пък ще преборите умората и депресията, кожата става сияйна, а косата – здрава и лъскава.
При заболявания на щитовидната жлеза се препоръчва райската ябълка, тъй като в нея има и високи количества йод. Профилактиката с този плод срещу атеросклероза също е препоръчителна.
Тази напитка подобрява функцията на щитовидната жлеза и топи бързо килограми
Като отхрачващо средство се препоръчва в народната медицина сокът от райска ябълка. Консумацията на плода бързо възстановява организма след заболявания. Отличен антиоксидант е.
При сърдечносъдови заболявания и при високо кръвно този плод е повече от полезен. Причината е фруктозата в райската ябълка. Плодът има и пикочогонно действие.
Предложение за консумиране на райска ябълка: Обелете плода, нарежете го и го запарете в купа с гореща вода. След това прецедете, пасирайте и консумирайте с удоволствие. С този кремообразен сироп ще укрепите общото си здравословно и емоционално състояние.
От този полезен плод може да си приготвите и най-различни плодови десерти, плодово-зеленчукови салати и сладка.
ВНИМАНИЕ!!! Ето кои хора не трябва да ядат райска ябълка:
==> Ако имате сраствания на червата или хроничен запек, не трябва да консумирате райска ябълка, тъй като съдържащият се в нея танин може да провокира остра обструкция.
==> При панкреатит и заболявания на дванадесетопръстника също е забранена консумацията на този плод.
==> Стипчивите вещества, влизащи в състава на райската ябълка, могат да забавят метаболизма. Следователно хората, склонни към наднормено тегло и бързо напълняване, трябва да изключат този плод от менюто си.
==> За деца под десет години райската ябълка също е забранена. Танинът, който се съдържа в нея, насърчава образуването на вискозна слуз в червата. Това води до проблеми с храносмилането.
==> Пациентите с диабет също не трябва да консумират райска ябълка поради високото съдържание на естествени захари в нея.
==> По време на бременност се препоръчва консумация на този плод да бъде в умерени количества заради риска от алергична реакция. Подобно на други ярко оцветени плодове, райската ябълка може да предизвика алергия.
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!