Райска ябълка – полезният, но и опасен „божествен плод“

0

Един от най-вкусните плодове се ражда през ноември. Неслучайно

древните елини наричали вкусната райска ябълка „божествен плод“.

Витаминозна бомба е оранжевото бижу за целия организъм. В България за първи път райската ябълка се внася през 1935 г. И до днес този плод се отглежда в почти цяла Южна България и по Черноморието. В Ивайловград и района го наричат „медовина“.

райска ябълка

Райската ябълка е богата на бета каротин, много минерали, пектин и изобилие от витамини. Някога са я ползвали като лек срещу скорбут, тъй като количеството витамин С е пословично. А в комбинация с бета каротин гарантира здрава имунна система, особено в студените месеци.

Освен витамин C, в райската ябълка има още солидни количества глутаминова киселина, както и витамини B1, B2, P, PP и F.

Природните лечители препоръчват да се консумира райска ябълка при проблеми със сърцето и при анемия. В плода има и високо съдържание на магнезий.

Недостигът на магнезий води до по-бързо стареене на тялото ни. Олигоелементът участва и в растежа на костите, спомага за съкращаването на мускулите, необходим е за добрата работа на мозъка и нервната ни система. Функцията му е важна и в образуването на антитела и предпазването на организма ни от инфекции. В повечето случаи човек получава чрез храната само част от нужната дневна доза магнезий. Според скорошни изследвания 77 на сто от жените и 72 на сто от мъжете изпитват недостиг от този елемент. Мъжете трябва да приемат по 420 грама на ден, а за жените препоръчителната доза е 360 грама. Страничните ефекти от недостатъчното количество магнезий в тялото ни са обща умора, сърцебиене, раздразнителност, изтръпване на пръстите, лош сън, гърчове, чупене на ноктите, и дори цъфтеж на косата. В случаи като тези се препоръчва медикаментозно приемане на магнезий за около месец, но след консултация с лекар.Организмът ни иска магнезий

 

Заради витамин PP пък ще преборите умората и депресията, кожата става сияйна, а косата – здрава и лъскава.

При заболявания на щитовидната жлеза се препоръчва райската ябълка, тъй като в нея има и високи количества йод. Профилактиката с този плод срещу атеросклероза също е препоръчителна.

червен лук, щитовидна жлезаТази напитка подобрява функцията на щитовидната жлеза и топи бързо килограми

Като отхрачващо средство се препоръчва в народната медицина сокът от райска ябълка. Консумацията на плода бързо възстановява организма след заболявания. Отличен антиоксидант е.

При сърдечносъдови заболявания и при високо кръвно този плод е повече от полезен. Причината е фруктозата в райската ябълка. Плодът има и пикочогонно действие.

райска ябълкаПредложение за консумиране на райска ябълка: Обелете плода, нарежете го и го запарете в купа с гореща вода. След това прецедете, пасирайте и консумирайте с удоволствие. С този кремообразен сироп ще укрепите общото си здравословно и емоционално състояние.

От този полезен плод може да си приготвите и най-различни плодови десерти, плодово-зеленчукови салати и сладка.

ВНИМАНИЕ!!! Обелката на райската ябълка е богата на танини. В големи дози те образуват съсиреци в стомаха – гелообразни топчета, които се състоят от протеини и фибри. Натрупат ли се много влакна от райската ябълка, може да си докарате чревна обструкция.

райска ябълкаВ Русия 30-годишна жена, почитателка на суровоядството, едва не загубила живота си заради обилната консумация на райска ябълка. Пристрастяването към този плод образувало в стомаха ѝ голяма топка (на снимката). Лекарите установили, че тя е от сплъстяването на влакна от райска ябълка. При натрупване фибрите не могат да се разградят от стомашните сокове.

Ето защо нутриционистите препоръчват да консумирате не повече от 2-3 райски ябълки дневно. А ако държите плодовете за няколко дни във фризера, то ще намалите драстично танина в тях. Хората със стомашни или чревни операции е добре да не преяждат с райска ябълка, съветват още специалистите.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg