Поверията на Благовещение за една успешна и благодатна година

0

Честваме един от най-големите пролетни празници – Благовещение! Всяка година на 25 март, според Великденския празничен цикъл, независимо от църквата, към която принадлежат, всички миряни честват деня, в който Дева Мария е научила за непорочното си зачатие на Божия син. Благата вест, че ще роди Спасителя на всички човеци ѝ носи лично от Архангел Гавраил.

С окончателното пробуждане на природата се свързва Благовещение, както и с долитането от юг на птиците.

Спазването на народните поверия на Благовец, които Ви припомняме, гарантират, че годината Ви ще бъде повече от честита и успешна. Ето ги и тях:

Преди да излезете от дома си, хапнете добре, не излизайте гладни, за да бъдете сити през цялата година. Проверете и дали в джоба Ви има монети, има ли банкноти в портфейла Ви, за да бъдете добре финансово.

Благовещение - поверия

Види ли момък или мома лястовица на Благовец, празна кърпа да завържае три пъти. След това да я хвърлят на покрива на къща, а три дни по-късно се гадае за какъв (каква) ще се ожени (омъжи) – във всеки район на страната различно се разгадават нишаните.

На Благовещение се присаждат фиданките, сеят се зеленчуци, „плашат“ се овошните дървета, за да дадат плод. Бележат се яретата и агнетата, които ще станат курбан на Гергьовден (поверието е, че така ще ги боли по-малко).

Стопаните пускат пчелите от кошерите, за да донасят вкусен мед. Вярва се още, че на 25 март своята сила губи и най-силната отрова. На Благовец се пробиват ушите на момиченцата и им се слагат обеци.

Не е на добро, ако на Благовещение видите щъркел, който не е в полет, а лежи в гнездото си.

Самовилите и самодивите излизат на този ден, твърди друго поверие на този ден. От дупките излизат събудени гущерите и змиите. Във всеки край на България се изпълняват различни ритуали, които имат прогонваща и предпазваща сила.

На този свят ден жените не месят хляб, защото има опасност „да се свие змия на него„, както и не шият ­ „да не ги дупчат змиите„, твърди народният фолклор.

За да се прогонят всички влечуги от имота, преди да изгрее слънцето, на няколко места в двора се пали говежда тор. Пълзящите гадинки не издържат на миризмата на пушека.

Благовещение - поверия

Всички в дома обикалят къщата като дрънчат звънци и удрят тенекии, изричайки думите: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец„. Момците пък прескачат огън и оставят нозете им да се опърлят леко, за да може змиите да не ги хапят през лятото.

Лучник, варена или печена риба и шарена пита са задължителните храни на празничната софра.

Днес да почерпят Благовеста, Благовест, Блага, Благой, Благо, Евангелина, Евелина!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg