Новата суперхрана – кора от банани

0

Ново проучване установи, че кората на бананите е една от най-полезните храни в света! В обелките на жълтия плод има редица полезни вещества, категорични са диетолози от Великобритания и Съединените щати.

В кората на всеки банан има фибри, които регулират работата на червата. Обелката е богата на магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12 и протеини. Витамин А е полезен за зъбите, костите и меките тъкани, а витамин В6 подобрява работата на имунната система на организма, на мозъка и сърцето. Регулира нивото на кръвната захар и подобрява настроението. Витамин В12 е важен за главния мозък и нервната система.

Още преди четири години учените съобщаваха за наличието на полифеноли и каротиноиди в кората на бананите, които ускоряват метаболизма. В нея почти липсват калории. А фибрите гарантиран чувството на ситост. Има и данни, че намалява холестерина.

храна за добър сън и за деца-гении, банани

Съвсем скоро изследователи на храната откриха в кората на бананите серотонин – хормон, който подобрява настроението. В нея има и много лютеин, предотвратяващ развитието на катаракта и на дегенерацията на макулата на окото.

Диетолозите подчертават, че бананите обикновено активно се обработват с пестициди, за да се запазят свежи дълго време. Ето защо трябва или да се купуват органични банани, или да се мият внимателно. Самата кора може да се използва като храна –  сушена, варена или в модерните напоследък смутита. Опитайте, защо не!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg