Нещата, които трябва да знаете за Вашето дете

0

Нещата, от които всеки родител се страхува са дали ще възпита своето дете добре и дали ще успее да му даде правилния път в живота. Това, разбира се зависи от много условия. Едно от тях е колко добре познавате детето си, знаете ли достатъчно за неговата личност и можете ли да разговаряте с него като с голям човек.

Именно в тази връзка Ви предлагаме да се запознаете с

няколко важни неща, които непременно трябва да знаете за Вашето дете, за да го възпитате добре и да общувате свободно с него на всякакви теми.

Интереси

Когато знаете от какво се интересува детето Ви и какво обича да прави, имате възможността да опознаете творческата му страна. Някои деца показват талантите и страстите си още в ранна детска възраст, което дава възможността те да бъдат развивани, ако бъдат забелязани от Вас. За съжаление обаче, много често майките не обръщат особено внимание на тези неща.

нещата, които трябва да знаете за Вашето дете

Страхове

Когато знаете от какво се страхува детето Ви, по-лесно може да превъзмогнете страха му, преди да се е превърнал във фобия.

Приятелски кръг

Родителите задължително трябва да имат представа за кръга на общуване на детето си. С кого общува в училище, на детската площадка, как се държат приятелите му с него, в какви семейства израстват те, на какво го учат? Колкото и странно да Ви звучи, общуването на детето Ви с неговите приятели има ключово значение за неговото развитие, тъй като то взема пример от тях и в повечето случаи им подражава, за да се хареса или обратното. Обръщайте внимание на това как детето Ви се държи с приятелите си и как те се държат с него. По този начин не само можете да осигурите безопасността му до някаква степен, но и го опознаете още по-добре.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

detska inteligentnostЕто кое определя интелигентността на децата

 

Начин на изразяване

нещата, които трябва да знаете за Вашето детеНачинът на изразяване е пряко свързан с интересите на детето. Хубаво е родителите да обръщат внимание на това в кои области и на кои теми детето им се изразява най-добре и обича да говори.

Любими предмети и играчки

Децата също имат любими предмети, дрехи и играчки. Като деца те дори могат да изпитват силна привързаност към една или друга вещ. В ранна възраст, играчките подсказват на родителя какво в отношенията между тях липсва. В по-зряла възраст – любимите вещи подсказват за интересите на детето.

Конфликти

Хубаво е да убедите детето си, че то винаги може да сподели с Вас проблем, без да се страхува или срамува. Това изгражда доверието помежду Ви.

Тайни

Когато още в ранна възраст сте успели да изградите доверие с детето си, то няма да има проблем да споделя проблемите си с Вас. Съвсем нормално е обаче да дойде момент, в който детето няма да иска да обсъжда някои неща с Вас. С повече разбиране и предразполагане това прикриване от страна на детето изчезва.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg