Изхвърлете кутията с клечки за уши! Лекар откри най-ефективния начин за почистване

0

Всеки от нас има ушна кал, която обичайно отстранява с клечки за уши. Тази секреция е нормална и е произвеждана от организма, за да защити ушите ни от външни фактори. Въпреки това, никой не желае да търпи това слузесто и жълтеникаво вещество, поради което често го почиства с памучните тупфери, но… трябва ли?

Премахването на ушната кал прави нашите уши уязвими и податливи на инфекции, които могат да бъдат доста опасни.

клечки за ушиЧесто ушните инфекции изискват за лечението антибиотици, капки или друг вид терапия, която да облекчи болката и намали възпалението.

 

Все пак, преди да се обърнете към конвенционалната медицина, има някои естествени средства които могат да бъдат доста ефективни. Споделяме с вас най-добрият домашен лек при болки в ушите, а следващият път, когато се борите с инфекции го изпробвайте и се убедете сами как действа той.

Виновници за ушните инфекции са изключително високите температури навън, високата влажност и продължителното пребиваване на влажно място, което е идеално за развъждане на бактерии и гъбички в ушите. Ако забележите някой от симптомите по-долу, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да получите правилното лечение:

болка
загубата на слуха
чувство на течност в ухото
сърбеж

клечки за ушиУшната кал притежава специален механизъм, с който почиства ухото. Правим грешка, когато почистваме ушите си с клечки за уши, тъй като без да искаме напъхваме ушната кал още по-навътре и причиняваме натрупване, което може да се превърне в своеобразна тапа за слуха и вестибуларния ни апарат. Най-честите симптоми за натрупване на ушна кал са

болка
сърбеж
увреден слух
виене на свят
шум в ушите

Ето най-евтиният и лесен начин да почистите ушите си. Трябват Ви единствено зехтин и масло от чесън. Какво трябва да направите? Загрейте леко 2-3 чаени лъжички зехтин. (Внимавайте да не го прегреете, защото може да повредите тъпанчето си – не повече от 37 градуса, колкото е обичайната телесна температура.)

Ако ухото Ви е запушено, това може да доведе до бактериална инфекция, за която ще Ви е нужно етерично масло като чесновото, с което да отстраните бактериите. Проверете дали сте алергични към чесновото масло като го тествате върху кожата си преди да го добавите към зехтина и след това да го капнете в ухото. Ако няма реакция на кожата Ви, можете да добавите 4 капки чесън масло към топлия зехтин. С капкомер поставете няколко капки директно в отвора на ухото. Най-удобно е да легнете настрани, за да не изтече природният лек и да останете така в продължение на 5-10 минути. Тази процедура се повтаря 2-3 пъти на ден. Скоро ще установите, че болката вече я няма, а ушната кал е отстранена.

И все пак, ако срещнете сериозни последствия, дори и след като сте се опитали лекарството, е препоръчително да се консултирате с аудиолог или оториноларинголог. Той ще Ви даде подходящ курс на лечение с медикаменти.

клечки за уши

Клечки за уши

Въпреки че клечките за уши са едни от най-често използваните предмети за лична хигиена, понякога те могат да навредят повече, отколкото да са Ви от полза. Използването им, особено по грешен начин, може да предизвика сериозни проблеми като блокиране на ушния канал или тежки ушни инфекции, които могат да предизвикат дори трайно оглушаване.

клечки за уши

Според педиатърът д-р Дейвид Гил,

ушната кал никога не трябва да бъде отстранявана със сила.

клечки за уши

д-р Дейвид Гил

Специалистът препоръчва използването на други методи за почистване на ушите. Един от тях е използването на олио за отстраняване на ушната кал.

Ако имате натрупване, първото нещо, което трябва да направите е да смекчите консистенцията с малко олио. Накиснете малко парче памук в малко течно масло, олио или зехтин, след което внимателно го поставете в ухото, без да го напъхвате твърде дълбоко. Разтърсете главата си на една страна (точно както правите, когато се опитвате да отстраните вода от ухото си след плуване), така че ушната кал да се плъзне към отвора на ухото. 2-3 минути по-късно капнете няколко капки масло със стайна температура в ухото си.

Ако смятате, че този метод не е ефективен, д-р Дейвид съветва да измиете ушите си със смес от равни количества оцет и спирт.

Може би и тези теми ще Ви бъдат интересни:

супа, антибиотициБилковите рецепти на лечителката Мария Требен, които изцериха хиляди хора по света

 

супа, антибиотициДве лесни рецепти за имунитет, отслабване и добра перисталтика от лечителката Марва Оганян

 

супа, антибиотициЛек за цялото тяло – само по четири лъжици на ден от тази смес на проф. Христо Мермерски

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg