Слънцето убива! Ето как да запазим здравето си

0

Слънцето е звезда, въпреки че не изглежда като останалите звезди. Това е така заради близостта му със Земята и затова прилича на ярка пареща топка от газ, отколкото на малка блестяща светлинка в тъмното нощно небе. Ако трябва да бъдем точни

Слънцето е на около 150 милиона км от Земята.

Ако беше куха сфера, то щеше да побере повече от 1 милион планети с големина на Земята. А ако решим да пътуваме до него и се движим непрекъснато със 100 км/ч без никакви почивки ще го стигнем след около 180 години. За наше щастие, неговата живителна топлина и светлина идват за около 8 минути на нашата планета. Без слънцето Земята щеше да е голяма, тъмна, безжизнена и скована от лед планета, намираща се там някъде във Вселената.

slanchevo izrigvane

слънчево изригване

Слънцето разпръсква от своята светлина и енергия към Земята в продължение на около 4,5 милиарда години, въпреки че хората са се насладили на много малка част от това. Но освен че ни дава живот, то може да бъде и много опасно. В центъра на слънцето температурата достига 5.5 милиона градуса по Целзий. Знаете, че ако гледате няколко минути директно към слънцето можете да ослепеете. Всъщност

слънцето може да ви убие при определени обстоятелства.

Топлинен удар

Нормалната човешка температура е около 36 градуса. Когато сме изложени на силно слънце и тялото ни не е в състояние да се охлади телесната температура се повишава над 40 градуса. При нормални условия нашето тяло се предпазва от прегряване чрез изпотяване. Когато сме подложени на високи температури започват да се появяват топлинни спазми, изтощение и най-накрая следва топлинен удар. За да избегнем това, трябва да намерим начин да се охладим. Дали ще потърсим сянка, ще използваме климатик, или ще пием много течности – трябва да изберем според ситуацията. Ако не вземем мерки ще познаем топлинния удар по:

-гореща, червена и суха кожа

– ускорен пулс

– главоболие

– виене на свят

– объркване

– гадене

– припадъци

– халюцинации

– безсъзнание

Важно! Топлинния удар е СМЪРТОНОСЕН. Вашето тяло изпада в състояние на шок, който уврежда основни органи. Дори и да не сте в шок, прегряването кара вътрешните органи да се подуват и променят необратимо. С най-висок риск да пострадат от силните слънчеви лъчи са децата и възрастните хора с много хронични заболявания. Не оставяйте децата си сами в колата през лятото, тъй като вътре температурите са често доста по-високи, а те са беззащитни в такава ситуация.

Рак на кожата

рак на кожата

предупредителни знаци за рак на кожата

Слънцето излъчва светлина в много различни дължини на вълните. Ние не можем да видим ултравиолетовите (UV) светлинни вълни, защото са по-къси от диапазона на видимата светлина. Всъщност, почти всички от промените в кожата си, са от излагане на ултравиолетови лъчи, включително бръчки и лунички. Има еластични, влакнести протеини в кожата, наречен еластини, които поддържат кожата гъвкава и стегната.

С течение на годините, увреждане на еластин от излагане на ултравиолетови лъчи може да доведе до предракови или ракови кожни лезии или тумори. Подобно на всички видове онкологични заболявания, ракът на кожата е резултат от растежа на анормални клетки – в този случай кожни клетки. Това е най-често срещаният вид рак и има три основни типа:

Базално-клетъчен карцином

Сквамозен клетъчен карцином

Меланом

Първите два вида не са много сериозни и съставляват около 95% от всички случаи на рак на кожата. Меланомът е много сериозен и има 75% смъртност от всички видове рак на кожата. Лекарите ще ви кажат, че излагането на ултравиолетови лъчи на слънцето е основната причина за рак на кожата. Трябва да се отбележи, че ултравиолетовите лъчи от солариумите са също толкова опасни. Именно по тази причина фактори за защита от слънцето (SPF) се добавят не само в слънцезащитните кремове, но и в ежедневната грижа за кожата на откритите части от тялото /крем за лице, балсам за устни и др./

ВИЖТЕ ОЩЕ:

слънце, плаж, слънцезащитно маслоUV-лъчите увреждат кожата часове след солариум или излагане на слънце

 

Рак на очите

Въпреки че клепачите са предназначени за защита на очите, кожата им е изключително тънка и съдържа крехки тъкани, които могат да бъдат увредени от UV лъчи. Възникват най-често на долния клепач като поразява засегнатото око и обезобразява цялото лице. Карциномите в областта на очите са изключително опасни и дори може в крайна сметка да проникнат в мозъка. Внимавайте за тези ранни предупредителни знаци:

  • бучка или подутина, която често кърви или не изчезва
  • постоянно червени очи или възпаление на клепачите, които не реагират на лекарства
  • новопридобити плоски или повишени пигментни лезии, които имат неправилни граници и растеж
  • необяснима загуба на мигли

Слънчево изгаряне на роговицата на очите – Кератит

КератитПрекомерното излагане на естествени ултравиолетови лъчи  от слънцето или изкуствени от солариумите могат буквално да изгорят роговицата на окото. Затова лещите и очилата с UV защита са задължителни както за тези, които използват солариум, така и за скиори и сноубордисти в планините. Снегът отразява обратно слънчевите лъчи, а освен това Ултравиолетовите лъчи са повече на голяма надморска височина. Посещавайте поне веднъж годишно офталмолог за рутинен очен преглед, където подобни заболявания могат да бъдат ранно диагностицирани.

Рядко генетично заболяване Xeroderma Pigmentosum

xeroderma pigmentosumЗа щастие Пигментната ксеродерма се случва 1 на 1 000 000 души. Болестта  е причинена от дефект в гените и се наследява по рождение. Среща се изключително рядко, защото едно дете трябва да наследи ген от двамата родители. Страдащите от XP са принудени да поемат големи предпазни мерки през целия им живот. Прозорците на къщите им са модернизирани със специални UV филтри и те прекарват дните си единствено в затворени помещения без никакъв достъп на пряка слънчева светлина.

Слънцето вреди, вижте на какво и какНякои от най-ранните предупредителни сигнали са мехури и рани от минимално излагане на слънце и преждевременно стареене на устните, очите, кожата, устата и езика. А по-късно в средна възраст често се стига до рак на кожата. В САЩ в момента има 250 документирани случаи, като повечето от тях са деца. Има някаква надежда за децата, които си мислят, че никога няма да играят навън и да се насладят на деня. НАСА е разработила специален „готин костюм“, подобни на тези, използвани за космически мисии, който е с  ефективни UV блокери. Костюмът е скъп – около 2000 долара, но той блокира 99,9% от ултравиолетовите лъчи и вече е позволил на  няколко деца да играят навън за първи път в живота си.

Източници

http://adventure.howstuffworks.com/can-the-sun-kill-you.htm

http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/for-your-eyes/how-sunlight-damages-the-eyes

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg