Съвети на спасители при мъртво вълнение

0

От Илинден до Преображение морето всяка година се „обръща“. Образува се т.нар. мъртво вълнение, което често взема жертви в Черно море. Какво е необходимо, за да се спасим от това подводно вълнение? В никакъв случай не е нужно да имаме отлични познания по плуване, важни са няколко правила, които ще спасят живота ни.

Самото мъртво вълнение се образува доста близо до морския бряг и винаги е перпендикулярно на пясъчната ивица. Широко е поне 5 м, а неговата скорост е приблизително 4-5 км/ч. Неговата граница се намира на около 100 м от сушата навътре в морето.

спасителна акция, плаж, Бургас

На водната повърхност самото мъртвото вълнение трудно може да бъде различено. То изглежда като съвсем спокойна водна ивица с различен цвят, разкъсала непрекъснатата линия от приливни вълни. Различава се едва в една пета от случаите.

Три са основните съвети, които спасители от родното Черноморие дадоха специално за читателите на delo.bg при мъртво вълнение:

Спокойствие! Трябва да останем максимално спокойни, тъй като в 99 процента от случаите се спасяват хората, които знаят какво да правят.

Пестете силите си!Самото мъртво вълнение не представлява водовъртеж, т.е. завлича човека навътре, а не към морското дъно. Ето защо е нужно да пестим нашите сили и да не изпадаме в паника, докато излезем от вълнението.

Изчакайте!Плувате ли в правилната посока – настрани, но не излизате от водното течение, това означава, че е доста широко. В този момент трябва да спрете да хабите силите си и да изчакате между 3 и 4 минути, за да премине течението.

спасителна акция, плаж, Бургас

Спасителите ветерани съветват плуващите, които попаднат в зона на мъртво вълнение, да изчакат течението да ги отнесе в спокойни води, на около 30-на метра като се се отпуснат назад.

Започнат ли хората да гребат срещу течението, със сигурност скоро ще се изтощят. Не трябва плуващият да се предава на паниката, а просто да изчака за кратко течението да го отнесе до място, откъдето лесно ще изплува.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

почивка, спасител, море, планинаНе превръщайте лятната си почивка в мъчение

 

не правете тези неща на плажаНе правете тези неща на плажа

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg