Лъвска диета – защо хранителният режим се превърна в хит?

0

Нашумялата лъвска диета жъне все по-голяма популярност особено в социалната мрежа Тик Ток. Популярността на режима е благодарение на световноизвестни личности, които публикуват всекидневно своя начин на хранене.

Какво представлява т.нар. лъвска диета?

Тя е изключително строга и рестриктивна, позволява само консумация на месо от преживни животни, както и сол, и вода. Диетата е популяризирана от Микайла Питърсън и нейния баща – психологът Джордан Питърсън. Тя разработва диетата, защото до 22-годишна възраст приемала повече от 10 различни медикамента, за да се бори с различни психологически и физически проблеми. След забележителните резултати, които постига Микайла и баща ѝ изпробва диетата. Той споделя, че е свалил близо 23 кг, а апетитът му е намалял със 70%. Освен това успял да си овладее кръвната захар и се нуждаел от по-малко сън.

ВИЖТЕ ОЩЕ:
Месото - вредно или неМесото – вредно или не? 8 разбити мита

Оказва се, че за да спазваш тази лъвска диета трябва да имаш голяма вола и това се оказва предизвикателство за голям набор от хора. Всекидневно потребители на социалната мрежа пибликуват резултати от диетата, както и видеозапси с ядене на сурово месо.

Хора, които спазват т.нар. лъвска диета, твърдят че тя им помага да се справят с хронични здравословни проблеми, главоболие, безсъние и др.

От другата страна идва и намесата на медици, които казват че нисковъглехидратните диети са доста опасни за живота на човека, а за познатата като лъвска диета, че е нездравословна, неефективна и излишна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

червено месо, инсултПродължило 23 години проучване показа до какво води консумацията на червено месо

В британско изследване се твърди, че тези диети съкращават живота на човека, освен ако той не е изцяло вегетарианец. Изследването показва, че и не всички нисковъглехидратни диети са еднакви. При едните се консумира много месо, а при други – малко. От най-голямо значение в диетите обаче, са типът на мазнините, протеините и въглехидратите. Според друго проучване, най-здравословният вариант на нисковъглехидратна диета е този, при който се приемат много зеленчуци, растителни мазнини и бобови култури. Целта тук е да се заменят скорбялните въглехидрати.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg