Костадин Филипов: Свалих 30 кг без „йо йо“ ефект

23

Много мои виртуални приятели във Фейсбук от доста време ми задават въпроса как винаги изглеждам във форма и има ли някаква специална диета, която спазвам! И за да не отговарям на всеки поотделно, реших да опиша начина ми на хранене и, разбира се онази

диета, която следвах в един период от живота ми, за да сваля излишни килограми.

Имам щастието да съм с добър метаболизъм – изключително важна даденост, която, знаете може да бъде „разстроена“ при наличието на странични фактори като стрес и недоспиване, например. Какво означава това – ако пълнея, правя го цялостно, а не фрагментарно. Т.е. при трупане на килограми ги качвам съразмерно по цялото тяло, а не само на определени части от него. И обратно – започна ли период на слабеене – отново всичко намалява хармонично. Държа да отбележа, че

суетата е единственият от седемте човешки гряха, които поддържам жив.

За мен е от изключителна важност човек да се чувства добре в кожата си, дори и без фитнес или диети. А и професията ми го изисква.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Костадин ФилиповДо Загреб за началото на Южен поток – първият полет със самолет на Костадин Филипов

Още като водещ на новините в несъществуващата вече телевизия „Евроком България“ в началото на новото хилядолетие неусетно започнах да трупам килограми от обилно и нездравословно хранене, което вечер гарнирах с чашка-две твърд алкохол. Постепенно, но неусетно идваше момент, в който се оказа, че дрехите от предишния сезон не ми стават. Трябваше бързо да си купя нови панталони, блузи, та дори и по-голям номер обувки. Дори номерът на служебните ми сака в телевизията се увеличи. Не ми правеше впечатление, защото към онзи момент животът ми не беше подчинен на прословутата суета.

Костадин Филипов и Божана ФилиповаВ началото на новия век и в началото на връзката ми с Божана (снимката е от 2003 г., след като вече бях свалил 20 кг.) тя ми купуваше дънки, но сигурно се питате как всеки път е попадала на правилния размер? Действително, интересен начин прилагаше в магазините докато пробваше дали ще ми станат! Влизаше с двата си крака в единия крачол на бъдещите ми джинси! Само тогава беше убедена, че е взела точния номер!

Тогава всичките тези емоции просто бяха обект на забавен разговор с приятели, докато в един ден на февруари 2003 г. не бях поканен да стана част от екипа на Нова телевизия.

След като бях одобрен за водещ на централната емисия новини, която водех с Галя Щърбева, тогавашната главна редакторка на „Новини и публицистика“ ме спря по средата на нюзрума и на висок глас заяви, че съм дебел /бях 110 кг/ и ако искам да продължа да водя новините, трябва наложително да сваля поне 5 килограма!

Тогава се почувствах оскърбен не от това, че съм възпълен, а от факта, че това беше дебело подчертано пред всичките ми нови колеги! Върнах се вкъщи след работа, споделих ситуацията с Божана, която се усмихна и заяви, че скоро всичко ще си дойде „в точните килограми“, каквото и да значеше това.

Галя Щърбева, Костадин Филипов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Костадин Филипов, БГ радио, песни, дуетиЛюбимите 10 български песни на Костадин Филипов

 

В същата вечер тя беше приготвила салата, бяло вино и картофи на фурна за вечеря. Тогава не подозирах, че това е само началото на един дълъг, но важен период от живота ми…

На следващата сутрин Божана беше излязла до магазина, за да купи нещичко за обяд. Каква беше изненадата ми, след като в чантите й видях само краставици, няколко консерви царевица и още толкова риба тон в растителна мазнина! Пред стреснатия ми поглед усмивката й беше повече от задължителна! Докато аз правех кафето, тя

изми краставиците, отвори по една консерва от рибата тон и царевицата и само след няколко секунди в купата имаше готова салата!

Краставиците, без да ги бели настърга на пръчици на V-образно ренде от рекламираните по телевизията, изцеди царевицата и няколко пъти я изми под течаща вода, след като я изсипа върху краставиците, добави и консервата риба тон. Изстиска половин лимон върху тази смес, разбърка я и победоносно заяви, че от тук нататък това ще бъде моята закуска, обяд и вечеря! Колкото искам, но само това!

Салата с краставици, царевица и риба тон

Салата с краставици, царевица и риба тон (с репички на вкус)

Освирепял от глад, погълнах почти за минути съдържанието на купата. Действително два часа поне не чувствах никакъв глад. В един момент обаче, стомахът ми отново даде сигнал, че е гладен. Инстинктивно отидох в кухнята, измих нови три краставици, настъргах ги в същата купа, добавих рибата тон и отцедената царевица, другата половина лимон и две щипки сол. Чувствах се като кулинарен експерт в някое реалити шоу!

Пролетта си отиде, дойде лятото, след него – есента, а аз трябваше да захвърля летните и да нахлузя пак зимни обувки.

О, чудо! Правех кръгом в чифтовете, които само преди 6 месеца ми ставаха и носех с удоволствие! Цял един номер обувки бях свалил след питателната диета!

Хубаво е, че с баща ми носим един номер и всичките ми любими кецове, полуботи и ботуши отидоха като подранил коледен подарък във Велинград.

Реалностите: 28 килограма от април до октомври, един номер по-малки обувки, два номера по-малки сака и панталони, нормален сън! И всичко това само с краставици, които доставяха вода на организма ми, риба тон, която се грижеше за необходимите дози фосфор за мозъка и царевица, от която бях сит!

Костадин Филипов

Не Ви съветвам да пробвате, ако не мислите, че ще може да спазите условията – само това за хранене!

Лесно е, правите си голяма купа със сместа и я оставяте в хладилника! Във всеки момент, в който усетите глад хапвате, докато не го победите! Не вярвам да Ви се допие вода, но е позволена, не се лишавайте от чай, нито кафе! Може със салатата вечер да си сипете чаша бяло вино, за да разградите излишните мазнини по-бързо!

Салата с краставици, царевица и риба тон

Най-хубавото е, че 12 години по-късно се чувствам също толкова добре, а вече си позволявам всичко, което ми се яде. Идеята – да научите стомаха си на определено количество храна. През 2011 г. спрях и цигарите, а знаете, че всички клетки в организма се „прераждат“, когато спрете да ги тровите. Рискувах да кача, дори и да не хапвах нищо! След направения Вега тест укротих инвазията на непрестанния апетит, а в менюто ми имаше само продукти, от които се чувствах добре.

Не обичам силови тренировки, но от няколко месеца плувам и не мисля да спирам! Животът е хубав, не мислите ли?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!23 коментара

  • Костадин Филипов на

   Аз лично бях само на тази салата около пет месеца. Важно е да имате воля за постоянство и да мислите за крайния резултат! Успех!

     • Цецка Иванова на

      Поздравления Костадин! Прекрасен млад амбициозен и волеви човек! Адмирации за това, което си постигнал! Аз от няколко години се храня, като спазвам определени правила! И има резултат!

 1. Христина Петракева на

  Наистина сте истински късметлия,че имате добър матаболизъм, нарушаването на който е в основата на повечето случай на хора с наднормено тегло и затлъстяване!Това главно ви е помогнало,иначе резултатът нямаше да е същият!И все пак поздравления,че сте имали воля да се подложите на този експеримент и ,че сте се погрижили да изглеждате добре не само заради мнението на околните,но преди всичко заради себе си!

 2. ели на

  Днес опитах тази салата и ми хареса. Поздравления за резултата!
  Само не мога да разбера защо 5 месеца само с това сте се ограничавали. Мога да си отговоря само с това, че е просто за изпълнение.
  Аз лично отслабнах с 10 кг (от 71 на 61) като си купих кухненска везна и претеглях всичко, което консумирам и броях калориите. Правех списък и изчислявах всеки ден. Поемах по 1300 калории всеки ден, но това включваше най-разнообразна храна. Позволявах си и шоколад два пъти на седмица, от малките шоколадчета на Линд по 35 г. Нито съм гладувала, нито ми е липсвало нещо, готвех си най-разнообразни неща, просто съобразявах калориите.

  • Костадин Филипов на

   Също добър вариант, аз пък бях упорит и действително хапвах само от салатата. Доста рядко си позволявах малко парче месо или половин кренвирш 🙂

 3. гигова на

  От здравословна гледна точка подобна диета съвсем не е добър вариант – еднообразна и състояща се от консервирани боклуци, чат-пат гарнирани с ….кренвирш /?/. няма плодове, няма ядки…за сметка на това водата не е задължителна, но наливането с подкиселяващи кафета е ок. кофти.

  • Костадин Филипов на

   Гигова, никого не задължавам с диетата си, просто съм споделил начина си на хранене в определен момент от живота ми и за щастие ПРИ МЕН ПОДЕЙСТВА ОТЛИЧНО! Бъдете здрава!

 4. Дани Стоянова на

  Аз също мисля, че е било по-добре да се ползва замразена, а не консервирана царевица, а рибата тон изобщо не коментирам. Сам ще намерите достатъчно коментар по темата. А за водата, при положение че се ядат само плодове и зеленчуци – може да се ползва в минимални количества, но щом се ползват консерви, е трябвало да бъде по 30 мл на кг тегло. Все пак, мисля, че важен е резултата

 5. Пена на

  С употреба на промишлени количества храна от всякакъв вид, с изключение на тази с глутен, без никакъв спорт, за 4-5 месеца свалих над 20 кг и то на области, където си трябваше ( т.е. запазих 100% гръдната обиколка 🙂 ) . Самата аз не разбрах как се получи, но е факт.

  • Ваня на

   И аз отдавна си мисля за храна без глутен. Къде мога да намеря кои храни в България са без глутен? Благодаря предварително. 🙂 Колкото до салатата на Косьо – рибата тон ми е любима за всички салати. Не съм опитвала само на плодова :)))

 6. моника на

  Здравейте, искам и аз да споделя, че от 1.09 до днес 7.09 свалих 2.5 кг с тази диета, но с мънички нарушения… Много съм доволна и се чувствам прекрасно, днес е седмият ден и краката ми вече не се подуват, а една година се лекувам от болни бъбреци… и една година носех 39 номер обувки, които сега са ми вече големи… Трябва да се пазарува. 🙂 Пожелавам успех на всички, които имат проблеми с килата и здравето! Красив ден!

 7. Десислава Христова на

  Здравейте. Искам да спра цигарите най-после и съм се мотивирала, този път да успея. Може ли да ми кажете нещо повече, как ги спряхте и как се справихте с глада и нервите?

Коментирай в Delo.bg