Кои са вредите и ползите от веганството

0

От 23 години Световният ден на веганите се отбелязва на 1 ноември. По този повод диетологът Касандра Барнс споделя как си вредим с лишаването от животински продукти и кои са преимуществата от безмесното хранене.

Популярността на веганството като хранителен режим расте лавинообразно, особено след като негови поддръжници са знаменитости като Джаред Лето и Натали Портман. Екологични и здравословни причини също са обяснение за нарастващия интерес към този тип хранене.

Ползите от храненето само и единствено с растителни продукти, според Барнс, а и според редица проучвания, са: по-добър сън, повишена енергия, отслабване, по-добро сърдечно здраве, сияйна кожа, по-нисък риск от рак.

религията на постните човекоядци - вегани и вегетарианциНаглостта на постните човекоядци

 

Касандра Барнс припомня, че

ако изключим от менюто си месо, мляко други животински продукти, здравето ни може да се влоши.

Диетоложката е категорична, че резки промени в хранителния режим водят до краткотраен косопад. Фоликулите на космите страдат заради приспособяването ни към меню, в което липсват богатите на протеини риба и месо.

веганството„За здрава коса протеините са едни от най-важните вещества. Водещият от тях е кератин, който осигурява структурата и здравината на косъма. Организмът ни си набавя кератин точно с животински продукти“ –

споделя диетологът Касандра Барнс.

Животинските протеини трябва да бъдат заменени с растителни, които се съдържат във варивата, семената и ядките.

Друга опасност, свързана с веганския начин на хранене, е калциевият недостиг и оскъдният витамин В12 заради липсата в хранителния ни режим на сирене и мляко. Калцият е важен за здравината на зъбите и костите, а витамин В12 – за стабилната ни имунна система.

Веганите е добре да си набавят тези вещества с консумацията на спанак, тофу и кейл.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg