Хипнозата – полезна, но и опасна

0

Няма човек, който да не е чувал за хипнозата. Някои дори са изпадали в това необичайно състояние. Може ли тя да помогне в живота или да ни навреди? По статистика, около 15% от хората лесно се поддават на хипноза, а 10% крайно трудно, дори практически невъзможно. Останалите са някъде по средата. В дълбока хипноза може да изпаднат около 70%, а в транс – почти всеки.

Мнозина психолози са категорични, че хипнозата е псевдосъстояние. Има хора, които лесно се поддават на внушението на друг човек и изпълняват волята му. Но истината не е точно такава. Съвременната наука доказва, че в хипнотичното състояние или транс, човешкият организъм, в това число и мозъкът му, работят малко по-особено.

Какво е хипнозата?

Временно изменено състояние на съзнанието, характеризиращо с рязко фокусиране на вниманието върху съдържанието на внушението, което води до промяна на функциите на индивидуалния контрол и самосъзнание. За да изпадне човек в състояние на хипноза се използват най-различни начини – в основата е звуковото и светлинното въздействие. Изкуствено се затормозява работата на организма като цяло и съзнанието в частност. В резултат на хипнозата човек започва да изпълнява несъзнателно различни команди и да променя поведението си.

Хипнозата съществува и се използва, откакто съществува човечеството. Първото писмено споменаване за нея се среща в египетски папирус, възрастта на който е на няколко хиляди години. В него се описва техниката на хипнотизиране при помощта на лампи и светлина.

хипнозата

Доктор Франц Месмер (1734-1815 г.) става първият, използващ този начин за масово въздействие върху човешкото съзнание. Терминът „хипноза” е бил въведен през 1843 г. от английския хирург от Манчестър Джеймс Бред.

Месмер бил истински революционер в тази област и провел изключителни експерименти. Професорът смятал, че нашият свят е пронизан от особена невидима течност – магнетични флуиди, които имат целебна сила. Такива флуиди може да се натрупват само при надарени хора, предават се към другите чрез докосване и така се стига до излекуване на болните. Франц Антоан конструирал специален съд, в който се натрупвала чудодейната субстанция. С помощта на особен кристален жезъл лекарят предавал флуидите на болните, търсещи изцерение. Пациентите, които той лекувал по този начин, изпадали в необяснимо състояние – летаргичен сън, каталепсия, истерия. Но в същото време техните болести били излекувани.

Видове хипноза

Класическа хипноза

Това е директно, открито въздействие върху човека. Използват се ясни, изрични настройки и формулировки на въздействие. Точно тази хипноза си използва в медицината и на сцената (масовата хипноза, когато специалистите работят с група хора или с един човек, но пред зрители).

В медицината този вид хипноза се използва за лечение на невроза, депресия, фобии, тревоги, паника, сексуални разстройства, нормализиране на съня, за намаляване не теглото.
Много ефективен е при лечение на психоматически заболявания (болести, възникнали от стрес и нервни сривове), язва на стомаха, хипертония, бронхиална астма, втрисане, гадене, световъртеж.

Чрез хипноза човек може да си избави от различни зависимости – интернет, телевизия, алкохол, цигари, наркотици и даже от патологична зависимост от други хора.
Разбира се класическата хипноза си има и своите противопоказания – инфаркт на миокардата, инфекции с висока температура, остър апендицит.

Методика и прояви

Словесно или с помощта на други предмети, на човека в начало му се помага да се отпусне, а след това да изпадне в състояние на транс (леко или дълбоко, в зависимост от състоянието и силата на разстройството). Пациентът обикновено седи или лежи (рядко стои) със затворени очи в полусънно състояние. Лекарят прави определено въздействие с точно формулирани фрази. Понякога пациентът може да разговаря с лекаря по време на сеанса.

хипнозата

Скрита хипноза

Недиректно, скрито въздействие върху съзнанието и психиката на човека с цел да се стигне до някаква изгода. Скритата хипноза се използва масово в политиката, рекламата и бизнеса. Към нея може да се отнесе и циганската хипноза, невролингвистичното програмиране, ериксонова хипноза и техниките на спецслужбите. Тази хипноза се използва за оперативно, практически бързо въздействие. Това е един от най-опасните и непредсказуеми видове хипноза.

Методика и прояви

Основното в скритата хипноза е влизането в контакт с хипнотизирания и фиксация на неговото внимание върху дадени обекти или явления (хипнотизаторът може да зададе съвсем обикновен въпрос, да поиска цигара или просто помощ да намери даден адрес). След това мошеникът установява с човека емоционален контакт – за тази цел може да се използва неочакван звук, цвят, мирис, психологично съчувствие, съпреживяване, съчувствие към настроението и проблемите. В резултат на това човек много бързо изпада в състояние на транс. Хипнозата с такива методи може много лесно да бъда разпозната – вцепенение, скованост, изцъклен поглед, частична или пълна загуба на контрол над своето поведение. В такова състояние човек прави всичко, каквото му казва хипнотизаторът, а след време, идвайки на себе си – не помни нищо.

Разбира се, скритата хипноза не се използва само от мошениците за лична изгода. Понякога терапевтът не дава инструкции на пациента, а му помага да изпадне в особено състояние – транс, през който той бодърства и активно общува с лекаря. В такива случаи се достига концентрация на вътрешни преживявания, временно прекъсване на възприемането на околната среда. Външно изглежда, че човек се е замечтал, диша по-бавно и тялото му е отпуснато.

хипнозата

Фармакологична (психотропогенна) хипноза

За този вид хипноза се приемат специални психотронни, наркотични препарати (в това число и алкохол), които действат на психиката и правят съзнанието по-възприемчиво на странично въздействие.

Методика и прояви

Човек изпива таблетките или напитките и след това с помощта на допълнително словесно въздействие той изпада в транс. В състояние на алкохолно или наркотично опиянение леко се поддава на внушение и възприема всичко, което му се говори. Една от особеностите на този метод е изкуственото предизвикване в края на сеанса на амнезия в пациента. Той не трябва да помни как е станало предложението. В хода на тази хипноза е заложена програма на поведение, която запазва силата си около година.

щастиеЧетирите техники на хипнотизатора Пол Макена за по-голямо щастие

 

Патологична хипноза

Състоянието на транс се постига чрез психични, психоматични и соматични заболявания, епилепсия, шизофрения, истерия, отравяния или инфекции. Патологичните състояния на транс могат да възникнат произволно или непроизволно. В такова състояние човек може да започне да възприема реалността по друг начин и да реагира по особен начин на протичащите събития. Възприемчивостта на думите на околните рязко се повишава.

Методика и прояви

Състоянието на патологичен транс по начало не се използва. То е много опасно не само за здравето на човека, но и за живота му.

хипнозата

Самохипноза

През всичките години хората са проявявали интерес към изучаването на възможностите на мозъка на човека, в тома число и различните варианти за хипноза. Една от тях е т.н. самохипноза. Съществуват безопасни методики, които могат да се практикуват без чужда помощ. Самохипнозата се извършва без участието на друг човек.

Тя е много близо до молитвата, медитацията или автотренинга. По ефективност не отстъпва на терапията със специалист – дори резултатите може да бъдат доста впечатляващи. Може да се използва за достигане на определени цели – за по-добро физическо и психологическо здраве, за постигне успехи на работното място. Но ако човек реши да пробва тази техника, то най-напред трябва да определи какво иска конкретно и в зависимост на това да състави блок на самовнушението.

Като начало трябва да се определи времето, което е нужно. Например 20 минути. Изпадането на състояние на транс е доста просто нещо. За това е нужно:

1. Настанете се удобно, отпуснете се, затворете очи.
2. Съсредоточете се върху външни звуци, вътрешни усещания.
3. Започнете да броите на обратно – 30, 29, 28 и т.н., като предварително планувайте, че достигайки 0, това ще бъде пикът на отпускане – в този момент започва изпадането в транс.
4. Мислено си определете няколко пъти достигането на точката, която ви е нужна.
5. Често пъти по време на самохипнозата човек изпада в дълбок сън. В това няма нищо страшно. Но идеалният вариант е да можете да контролирате състоянието си и тогава терапията е най-ефективна.

хипнозата

Цел при самохипнозата

При проблеми със съня Вашата програма трябва да съдържа: „Отпускам се при всяко вдишване. При всяко вдишване ми се иска да заспя. След няколко минути желанието ми за сън ще стане непреодолимо. Ще заспя здрав сън.”

При стрес и вълнения Вашата програма трябва да съдържа: „Аз съм много спокойна и отпусната. Дишането ми е равно и дълбоко, всичките ми мускули са отпуснати и си почиват”. Повишаване на творческия потенциал. Вашата програма трябва да съдържа: „Аз съм внимателна и концентрирана. Бързо намирам верните решения. Спокойна съм и съм уверена в силите си. Имам висок творчески потенциал, в главата ми има много идеи, които не се боя да ги реализирам”.

При болка Вашата програма трябва да съдържа: „Моята болка намалява. Тя изтича като вода в реката. В тялото ми вече има лекота и приятна топлина. Комфортно ми е”.

При много болки и заболявания по време на самохипнозата е хубаво да има и зрителен образ. Представете си някаква субстанция или инородно тяло – с помощта на въображението може да се избавите от него. Всеки може да пробва самохипнозата. Може би няма да успеете от първия път, но сигурно накрая ще стигнете до желания резултат!

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg