8 невероятно красиви държавни граници

0

Никога няма да забравя 1994 година, когато за първи път ми се случи да премина границата между Италия и Франция и тази между Германия и Люксембург. Сигурно се чудите какво пък толкова забележително е имало на тези граници, че си спомням за тях до днес. Всъщност истината е, че нямаше абсолютно нищо. И точно това беше забележителното.

Границите, които ни събират и разделят

Границата между Аржентина, Бразилия и Уругвай

Като млад човек, роден в социалистическа България, имам „прекрасни“ спомени от пътуванията ми зад граница в периода непосредствено след 1989 г. До влизането ни в Европейския съюз, пресичането на границата бе истинско изпитание – продължително, изморително, унизително, свързано с много проверки и игра на нерви. Точно за това не мога да забравя онези две граници, които по нищо не приличаха на държавните граници в моята представа. Просто излизах от едната държава и влизаш в другата, и единствено надписът ти показва, че си вече на територията на съвсем различна страна.

Границите, които ни събират и разделят

Границата между Германия и Чехия

Днес, 25 години по-късно, ситуацията е различна и да преминеш нечия държавна граница изобщо не е това, което беше. И макар преживяването вече да е съвсем нормално и обичайно, все още

има държавни граници, които наистина рушат всякакви стереотипи и са пример за обединение, а не за разделение.

Доста такива граници има в Европа, и по-специално в северната й част.

Границите, които ни събират и разделят

Границата между САЩ и Канада

Сред положителните и много интересни примери са тези за границата между Швеция и Финландия, където съвсем спокойно може да се играе голф; Норвегия и Швеция, които са свързани от красива зимна ски писта; Полша и Украйна, на чиято граница се е разположила гигантска риба от зеленина, чийто автор е полският художник Ярослав Козяр.

Границите, които ни събират и разделят

Границата между Швеция и Финландия

Много интересна е и границата между Китай и Монголия, които са свързани от два целуващи се динозавъра.

Границата между Китай и Монголия

Между САЩ и Канада и между Белгия и Холандия, държавната граница минава през кафенета.

Границите, които ни събират и разделят

Границата между Белгия и Холандия

Всъщност тези граници са всичко друго, но не и това което изниква в нашето съзнание, когато чуем думата граница. Те са символ на обединението и близостта между хората, а не на разединението и отдалечеността им. Най-общо посланието, което те ни носят е, че всички сме равни и имам толкова много общи неща, които ни събират.

Границите, които ни събират и разделят

Границата между Полша и Украйна

Тези граници са израз на желанието за свобода и близост между народите. Те ни показват, че в днешния свят на комуникации, общуването между хората е едно от най-лесните, нормални и достъпни неща.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg