Отблясъци – 3 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно гледаме слънчевите зайчета на историята

3 юни

Отблясъци на 3 юни 350 г.  с разказа как останалия за историята просто само като „римски узурпатор“ – Флавий Непоциан, начело на банда яки гладиатори нахлува и вилнее в Рим и се провъзгласява за римски император. Според него това си му е право по рождение, защото е род на Константиновата династия. Империята му била само с 28 дни трайност, „а без ич“. Завалийката пишман император Непоциан е убит от войниците на Магненций на 30 юни 350 г., като едно слънчево зайче твърди, че последните му думи били: „Е, наиграх се…“

На 3 юни 1098 г. първият кръстоносен поход вече може да се отбележи в историческия календар като успешен – след осем месеца плътна обсада Кръстоносците най-после превземат Антиохия. Днес руините на града може да разгледате край гр. Антакия, най-южната част на Централна Турция. В продължение на векове мястото е основно търговско предмостие към Азия.

На 3 юни 1862 г. легионерите от първата българска легия, предвождани от Георги Раковски участват активно в сраженията между сърби и турци в Белград. Този сюжет е развит като опорна точка във филма „Дякон Левски“ 2015 г. на най-оплювания в историята ни режисьор – Максим Генчев.

На 3 юни 1934 г. канадецът лауреат на Нобелова награда за медицина Фредерик Бантинг заслужено е удостоен с посвещаване в рицарство от крал Джордж V, заради това, че изобретява инсулина. Припомням, колко е важно това, да жизнено важно – инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар и при дефицита му в организма настъпва ужасното болестно състояние – диабет. Вечни благодарности на рицарят Фредерик Бантинг!

инсулин, диабет, Отблясъци

На 3 юни 1959 г. островният град-държава Сингапур тегли близо 4 милиона лъвски „звучни майни“ към короната и обявява независимостта си от Великобритания.

На 3 юни 1989 г. китайското правителство изпраща военни части, за да потуши протестите (основно студентски вълнения) на Тянанмън – площадът символ на китайската нация и душевност. Следват отблясъци и до днес обагрени в червено – печална слава с взетите и дадените многобройни жертви при „потушаването“ от „органите на реда“.

На 3 юни 2006 г. освен в Сингапур, вече и в Черна гора (да – Монте Негро или Църна гора със столица логично – Подгорица) официално се черпят за обявената независимост и анулирането на конфедерацията „Сърбия и Черна гора“.

Клементина Бурбон-Орлеанска, ОтблясъциНа 3 юни 1817 г. е родена Клементина Бурбон-Орлеанска (на снимката), останала в познатата история само със срама, че е изтърсила изключително вредния за България Фердинанд. Клементина е щерка на последния френски крал – Луи-Филип. Той бил наричан от простолюдието „Краля гражданин“, защото бил обичан от хората, както простоватият български народ по-късно ще обича и правнучето му Борис Трети. Клементина, наистина е била голяма работа, кралица Виктория казва за нея, че тя е онзи противник, който винаги е искала, но на когото не би се противопоставила никога. Ото фон Бисмарк пък заявил, че принцеса Клементина е най-добрият политически мъж на Европа. Пуст да опустее онзи ден, в който Клементина се омъжва за Аугуст фон Сакс-Кобург-Гота-Кохари, от когото има пет деца, а нашият Фердинад е последното. Трябва да се знае един от историческите отблясъци, че Клементина е главната основателка на Червения кръст и е била много щедър дарител. В България лично с нейни пари са построени много обществени сгради и училища, включително и за слепи. Е, в този случай крушата Фердинанд е паднал много далече от родословното майчино дърво.

3 юни 1773 г. е много тъжен ден – едно велико перо спира да пише завинаги. Дълбок поклон към българския народен будител Паисий Хилендарски.

На 3 юни ако сте случайно в Ливан, Мароко, Сирия или Тунис например, не е уместна шегата на великия Капитан Петко Войвода – „Меемед, расте ли пишката?“, защото на 3 юни в тези мюсюлмански места се празнува годишнина от раждането на пророка Мохамед!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg