Отблясъци – 3 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

3 юли

3 юли e! Пренасяме се в 324 г. точно по време на битката при Адрианопол, когато създателят на официалната Християнска религия – римският император Константин I Велики побеждава Лициний, Лициний – това звучи като вредна съставка на опаковката на шоколад! Та, Лициний, позорно си спасява кожата зад стените на Византион. Но, за много кратко – Константин се явява „бич божи“ за клети Лициний! Той е взет в плен и поставен под домашен арест в Тесалоника. Но на следващата година(325 г.), Констанин удря един кръст с молба към Бога дали може да фитне Лициний, Бог си замълчава и Констанин приема мълчанието му за „Да“ и Лициний е удушен и Константин си остава единствен повелител на империята. Толкоз!

Прехвърляме се на 3 юли 1866 г. в разгара на Австро-пруската война по време на мащабната битка при Кьонегрец с безумното участие на общо 436 000 войници и 1 700 оръдия. Представяте ли си какъв ад е? И тогавашните историци наричат това „Братска война“, да наистина безумие! В крайна сметка австрийските и саксонските войски претърпяват много по-големи загуби – и на хора и на оръдия и се сключва Пражкия мир. Пражки не идва от праШки – договор, с който да продължат бойните действия по по-хуманен начин, като се целят с прашки, а от Прага!

3 юли, оставаме на бойна вълна, но на друго поле – през 1877 г. В ход е най-после „по божия милост“ Руско-турска освободителна война, и на 3 юли Българското смело опълчение преминава река Дунав. Българското опълчение е военна част влизаща в бойния състав на Руската велика армия локализирана на Балканския полуостров. Българското опълчение се състои основно разбира се от горди българи-доброволци и руски военнослужещи, които съвсем съзнателно и доброволно се сражават на страната на Русия срещу Османската империя в Руско-турската война за Освобождение на България, като са готови да се пожертват живота си и да зачернят близките си в името на това велико дело! Българите-участници след освобождението са наричани с престижното „Опълченец-поборник“.

Отново сме на бойна вълна – 3 юли 1908 г. избухва бунт в гарнизона в Ресен (днес е град в югозападната част на Република Македония). Бунтът всъщност е „Младотурската революция“, доброто за нас, е че е дадена амнистия на над 1500 българи – основно политически затворници. Младотурската революция де факто си е чист държавен преврат в мръснишката Османската империя. Организиран, разбира се от добре въоръжени военнослужещи, на които акъл им дават политически дисиденти. Целта е една – да се ограничи абсолютната перверзна власт на султан Абдул Хамид II. И още – да се възстанови конституцията от 1876 г., като средство за запазване на териториалната цялост на държавата и намаляване на влиянието на Великите сили върху управлението ѝ. Революцията води до окончателното разпадане, да – „финито“ на империята на чалмите и създаването на съвременната Турска република.

Оставаме в Турция, датата пак е 3 юли, но 1915 г. за първи път са пуснати в обръщение първите банкноти, като вестници шарени и големи!

Видяло се, че 3 юли ще ви занимавам само с война, годината е 1944 г., Втората световна война е към края си, но англо-американската авиация си решава и си бомбардира Русе и село Чупрене. Тъжно! А, като споменах село Чупрене, направих асоциация, все пак съм практикуващ психотерапевт, та в село Чупрене през 1881 г. е роден българският психолог Младен Николов. Той първи разпространява у нас идеите на великия Зигмунд Фройд и фройдизма пуска корени в България.

И последно „бойни викове и бомби“ – на 3 юли 1962 г. на френският президент Шарл дьо Гол му писва вече отвсякъде продължителната колониална война и провъзгласява независимостта на Алжир от Франция. Честито, алжирци!

3 юли 1971 г. е тъжен ден за всички меломани Краля на гущерите. Джим Морисън, фронтменът на култовите „Дъ Доорс“ е намерен мъртъв в апартамента си в Париж.

На 3 юли 1957 г. е учреден български автомобилен турингклуб, който после се преименува на Съюз на българските автомобилисти. Честито на всички разумно шофиращи по родния асфалт!

На 3 юли 1883 г. е роден чешкият, но и австрийски писател Франц Кафка. Приживе, той е тотално „дислайкнат“ и неоценен, разбира се – „много завист – много злоба“ и тогава. Ако искате да минете поне малко за интелектуалец, задължително прочетете нещо от Кафка, пък ако искате после пак си търкайте малоумно картончета в „Ла*ка“!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg