За концерт в памет на Гяуров във Велинград пристига прочутият Вагнеров бас Ерик Халфарсон

0

На 13-ти септември ще бъде отбелязана годишнина от рождението на „краля на басите“ Николай Гяуров. Това е поредна втора година, в която световноизвестни изпълнители на оперното изкуство гостуват на читалищната сцена, за да отдадат почит на неговия творчески гений и божествен талант.

През септември 2021 г. със съдействието на оперната прима Марена Балинова, родена във Велинград, в концерта участваха Mауро Аугустини, Таека Хино.

Гяуров

Това бе един невероятен подарък, поднесен с дълбоко уважение към паметта на Николай Гяуров. С финес и безкомпромисност към качеството, защото за световните изпълнители „няма малка сцена“. Изненадата на вечерта бе излъченото по време на концерта интервю с Вагнеровия бас Ерик Халфарсон. От Женева той записа видео със спомени за Гяуров специално за концерта. Солистът ветеран на най-престижните оперни театри в света сподели за своите срещи с големия български бас, преживени толкова ярко и емоционално, че бележат до голяма степен неговото професионално и творческо развитие.

И както бе обещано във видеото, заснето специално за концертната вечер, в събитието тази година участници в програмата ще бъдат Марена Балинова, която австрийската музикална преса нарича “belcanto Diva“, и Ерик Халфарсон – солист на най-престижните оперни театри в света!  Ще бъдат изпълнени произведения от Белини, Доницети, Верди, Римски-Корсаков, Глинка, Шуберт, Вагнер.

Гяуров

На рояла, дарен на Читалището лично от велинградчанина Николай Гяуров, в изпълнение на проф. д-р Петер Райхл ще зазвучат великолепни мелодии, разтърсващи истории и съдби от различни епохи.

Гяуров

За втора поредна година входът за събитието ще бъде безплатен, но се изисква предварителна резервация (0359/ 5 24 10, 0888 194955 или 0876 909610 всеки работен ден от 9.00 ч. до 17.00 ч.). Всеки, който би искал инициативата да се превърне в традиция, може да ни подпомогне чрез дарение. Събраните средства ще бъдат разходвани за реализиране на концерт с международно участие и през 2023 година.

Народно читалище “Отец Паисий – 1893”
Обединена българска банка
BIC: UBBSBGSF
IBAN: BG66UBBS82411010522010
Основание: Николай Гяуров

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg