Донка Байкова: Не спазвам целия пост

0

От 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 25 декември. От 15 до 22 ноември се спазва строг пост, от 23 ноември до 19 декември е позволена консумацията на вино, риба и морски дарове, с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. От 20 до 24 декември отново се спазва строг пост. По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и зехтин.

проф. Донка Байкова

проф. Донка Байкова

Една от най-изявените специалисти по хранене и диететика проф. Донка Байкова разкри пред delo.bg, че не спазва целия пост.

„Винаги две седмици в началото и края на постите съм на строг пост. Понякога си позволявам нискомаслени млечни продукти като на кисело мляко и извара“,

споделя Байкова. Тя е категорична, че всичко, което правим изведнъж, означава стрес за организма, което не е желателно. Винаги по-правилно е да минем плавно към изключване на всички животински храни в менюто ни. Християнската религия също повелява така, каза още Байкова и направи примерно меню за деня за Вас, читателите на delo.bg:

Донка БайковаНа закуска може да изядете две филийки пълнозърнест хляб, намазани с лютеница. Може да добавим маслини или зеленчуци, а защо не ябълка или канела. Към 10:00 часа може да хапнете малко плодове, тъй като ще сте гладни. Разбира се, тези, за които не са достатъчни плодовете могат отново да хапнат сандвич или пък два ореха или шепа сухи плодове. На обяд препоръчвам бобова и зърнена храна. Например грах с ориз, леща с пълнозърнеста филийка хляб или пък нахут и киноа. Обядът трябва да е гарниран обилно със зеленчукова добавка. Следобедната закуска в 16:00 часа е подобна на тази в 10:00. Можем да заменим киселото мляко с ядково мляко или с плодов сок. Въглехидратните храни са енергиен източник. Именно затова е добре вечерята да бъде по-лека – зеленчукова супа, печено зеле на фурна.

На този етап е хубаво да използваме сезонните зеленчуци като лук, чесън, които са натурални антибиотични компоненти и ни предпазват от простудни заболявания, съветва още Донка Байкова.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg