Диета със зехтин предпазва от рак на гърдата

0

След мащабно 5-годишно изследване на ефекта на средиземноморската диета върху здравето, на дневен ред отново се поставят полезните качества на студенопресования зехтин.

Резултатите са повече от обещаващи. Диета, включваща средиземноморски храни с повече зехтин, предпазва от появата на рак на гърдата с цели 68% повече, сравнена с други алтернативни хранителни режими.

Тези констатации със сигурност могат да са и много по-добри, ако се направи аналогия с хората, които се хранят с по-малко морски продукти и които са жители на несредиземноморските западни държави.

В изследването, целящо да представи детайлна картина на ефекта от средиземноморската диета върху здравето, са участвали 4282 жени на възраст от 60 до 80 години. Част от тях дори са били застрашени и от сърдечносъдови заболявания.

Учените от университета на Навара са предписали на всички участнички в проекта специален хранителен режим. Жените е трябвало да спазват средиземноморската диета, популярна с консумацията на повече риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Една част от тях е трябвало да използва предимно студенопресован зехтин в хранителното си меню. 50 грама (4 супени лъжици) е бил дневният минимум за овкусяване на ястия, салати или директна консумация с хляб. Друга група от жените е трябвало да наблегне на консумацията на ядки /около 30 грама дневно/ без да ограничава допълнително приетите калории и без нужда да увеличава физическите си натоварвания. Останалите жени в изследването, обособени в трета група, е трябвало драстично да намалят мазнините.

Изводите:

В групата с консумация на студенопресован зехтин най-малко жени се разболели от рак на гърдата. Съществени разлики при участниците с допълнително приети ядки на ден или тези, хранещи се с по-малко мазнини, не се наблюдават. При тях заболяваемостта не бележи очаквания спад.

Както е известно и до този момент, средиземноморската диета е препоръчителна за хора в повишен риск от инфаркт и инсулт. Сега учените добавят и консумацията на зехтин като помощно средство в борбата срещу рак на гърдата.

В проведени допълнителни изследвания с животни е доказано, че богатият на полифенолни съединения зехтин действително предизвиква смърт на ранните ракови клетки в млечната жлеза.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg