Хапвате ли редовно тези вкусни и полезни храни, характерни за есента, си гарантирате витаминозен заряд, който ще пази болестите далеч от Вас.
Киви
От септември, та чак до края на март този плод е препоръчителен за консумация. Съдържа много повече витамин С от портокалите, а „доставките“ на мед и калий за организма са фантастични.
Брюква (жълта ряпа)
Този зеленчук е получен при кръстоска на бяла ряпа и зеле. Неговите листа са също толкова полезни, колкото и коренът му. Приготвя се в салати, е едни от най-големите фенове на брюквата са шведите. В този зеленчук има в изобилие витамин С, той е и отличен източник на фибри.
Кръгла (зимна) тиква
Зимната тиква, за разлика от лятната, е по-сладка и по-мека. Твърдата ѝ кора позволява да се съхранява дълго време. Добавите ли към печената тиква канела, мед и орехи, си гарантирате неповторим вкус, а мусът от тиква е просто вълшебен. Нужно е да я пасирате и да добавите малко мед и канела. В тиквата има обилно количество витамин А, както и омега-3 мастни киселини.
Ябълки
Задължително хапвайте ябълките с кората, тъй като в нея е полезната урсолова киселина срещу мускулна дистрофия. В обелките има и ценни флавоноиди. Приемайте ябълките по начин, който Ви харесва – под формата на смути, ябълков пай, може дори да ги изпечете във фурната и да добавите към тях, преди да ги извадите от печката, малко мед. Изобилие от фибри и антиоксиданти има в ябълките.
Фурми
Тези вкусни плодове са и полезни заради богатото си съдържание на бързи въглехидрати, микроелементи, фибри и калий. В тях няма мазнини.
Нар
Бомба от антиоксиданти има в нара, дори повече и от червеното вино! Този плод е изключителен доставчик за организма на витамини В9 и С.
Карфиол
У нас се приготвя като част от туршията – в марината, но той е много полезен, когато е приготвен на пара, за основа на солени печива и др. Вкусни са и крем супите от карфиол, които освен всичко са и доста подходящи в студеното време. В него има витамин С, редуциращи холестерола фитонутриенти, както и съединения, които предотвратяват развитието на рак.
Круши
Типичният есенен плод, наравно с ябълката, е крушата. Пуширана круша приготвят в гурме ресторантите, а за десерт във Франция си хапват сурови меки и сладки круши със сирене. Най-полезна е крушата в суров вид, тъй като е богата на фибри, мед и витамин C.
Брюкселско зеле
Ценни са хранителните качества на брюкселското зеле. Спецификата на приготвянето му да не е нито много сварено, нито пък да е твърдо. Хванете ли му цаката веднъж, ще стане любима храна за гарнитура към ястията Ви. В него има витамини В9 и K, желязо и фолиева киселина.
Сладки картофи
Твърде различни по качества и вкус са сладките картофи от обикновените. Имат противовъзпалителен ефект, източник са на желязо и витамин А.
Пащърнак
Приликата му с моркова е само по форма, но цветът и вкусът му са различни. Използва се за подправяне на картофи, ориз, сосове и супи. Пащърнакът е богат на фибри, ускорява отделянето на водата от организма заради обилното съдържание на калий.
Тиква тип „цигулка“ (продълговата)
Незаменим сорт тиква за сладкиши, пайове и кремове. Полезен е пресен сок от този сорт тиква, а съчетан с мента и ябълки помага за задържането на вода. Причините – в „цигулката“ има много фибри, калий и витамини от В-групата.
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!