Австралиец на 109 г. плете пуловери за пингвини

0

Човешката доброта, също както и човешката злоба, има най-различни измерения. Мнозина откриват доброто и своята полезност в грижата за хората, а други – в грижа за животните.

пингвиниСледващата история е за един човек на наистина впечатляваща възраст, който се грижи за животните и го прави със затрогваща всеотдайност и обич. Става дума за Алфред Дейт. Той е на 109 години и е най-възрастният жител на Австралия и със сигурност е сред най-възрастните живи хора в света.

Възрастният мъж прекарва времето си като плете пуловери, специално предназначени за пингвини. Всъщност, плетивата на стареца, са за Фонд в помощ на пингвините на остров Филип.

пингвиниВъзрастният мъж се настанил преди повече от година в старчески дом, намиращ се на крайбрежието на на Нов Южен Уелс. Почти веднага след пристигането си Алфред Дейт попитал грижещите се за него медицински сестри, дали може да използва по някакъв начин своите умения да плете. От персонала му предложили да откликне на молбата на Фонда за помощ на пингвините и да започне да плете пуловери за тях.

пингвиниМъжът се научил да плете в своята младост, преди повече от 80 години, и веднага, след като научил, че би могъл да е полезен с това свое умение, той се заел активно с плетенето на пуловери. Заради ентусиазма и всеотдайната си работа, старецът постигнал наистина зашеметяващи резултати, поне такава е оценката на Фонда за помощ за пингвините. Неговите усилия, заедно с тези на други такива хора от целия свят, дали прекрасен резултат и всички общо успели да изплетат пуловери за цялата колония пингвини на острова, която наброява 32 000 екземпляра.

пингвиниВсъщност плетенето на пуловери за пингвини не е мода, глезотия или странна прищявка, а наистина сериозна необходимост, за да бъдат те опазени. С помощта на тези пуловери, пингвините са защитени от негативните последици, предизвикани от разлива на петрол в района през 2001 година. Този петролен разлив е причина птиците да мръзнат и да не могат да ловуват, но този проблем вече е решен благодарение на пуловерите. Заради този разлив преди 14 години, са пострадали 438 птици на остров Филип. Заради плетивата обаче, природозащитниците са успели да спасят 96 % от животните на острова.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg