Широко затворени очи

0

Дано това не прозвучи като неуместен оксиморон точно сега, когато един от най-видните представители на борчетата през миналия и настоящия век се бори за живота си. Това не го желая на никого. Реших просто да направя една лека легатура със заглавието на евтината едноименна еротика с участието на Том Круз и екс съпругата му Никол Кидман („Широко отворени очи“ е филмът) и физическото състояние, в което е изпаднала родната прокуратура, полиция и съд до края на света.

Вчера простреляха Димитър Желязков – Митьо Очите в култовия морски курорт Слънчев Бряг. Покушението срещу него е 3-то, но подземния бос отново отказва да умре.

България е достатъчно просветена в подземната култура, за да се пишат биографични факти за това кой е Митьо Очите. Морското страшилище е повече от герой не само в бандитския фолклор, той е обожествяван от подрастващите, а романтичният му лайфстайл е мечта за всеки нацепен, татуиран и амбициран за разкошен живот младеж. Това вече е проблем.

Мутрологията като начин на живот, мислене, като наука, като изкуство да живееш, е непреодолима бариера за каквато и да е еволюция. Изгревът на демократичните слънчеви лъчи ни научи точно на това – страх, примитивизъм и обезценяване на същественото за сметка на първичното. Млади борчета с дебели вратове и малки чела, опаковани в шушлякови анцузи, държащи гордо мобифон, патлак, а не рядко и автомат са героите на новото време. Ако мислите, че си измислям, напишете в социалната мрежа ВИС-2 и вижте колко последователи има съкровената идея. Вижте колко поклонници са готови да я осъществят, да капитализират селския си произход и да оседлаят удобно някоя част на корупционната и престъпната вълна. Да яхнат луксозна кола, да обяздят силиконова кобила, да чертаят бели магистрали, да подкупват висши магистрати, да са заобиколени от мъже в черно, да се чувстват значими, безсмъртни… важни.

Митьо Очите, издирвани

Издирваните за покушението на Митьо Очите

Може да го кажем и само с две думи. Да бъдеш Иво Андонов. Най-гледаният и най-успешният български сериал се оказа учебник и извор на вдъхновението за „wannabe“ мутричките, обитаващи панелните комплекси Люлин, Меден Рудник, Обеля и т.н. Какво повече може да искаш. Жените искат това, приятелите ти искат това. Пътят на успеха е предначертан. Само трябва да ти стиска. При наличието на малко мозък, постоянство, лоялност и кръвожадност доста бързо може да се издигнеш в йерархията на престъпна организация. На това му се иска културен дефицит, нисък морал, примитивизъм. Или казано по Трифоновски – добрите момчета отиват в Рая, лошите – където си поискат.

Честито откриване на туристическия сезон по морето. Първата пушка вече гръмна. И вместо да изпишем Вежди на родния туризъм, му извадихме Очите.

Митьо Очите, широко затворени очиМитьо Очите е един от последните мохикани на мутренския лайфстайл. Преди години при поредния атентат загина съпругата му и един от гардовете му, а сега и още един телохранител. Но, както каза Димитър Иванов в студиото на една от националните телевизии днес, „възможно ли е толкова пъти да го стреляш и да не можеш да го убиеш. Миришело на слаб професионализъм“. По всичко личи, че e подгонил рекорда на Фидел Кастро по брой неуспешни покушения.

Държавата какво е подгонила обаче, не знам. С присвити цепки на клепачите тя сякаш е в ритуален амок.

Но пък участието в престъпните схеми обяснява всичко това. Тук сме създали изключително приятна биологична, съдебна и неохраняема среда за развитие на престъпна дейност. Дори няма нужда от камуфлаж.

Това пуцане снощи ме върна в края на миналия век, когато подобно нещо беше ежедневие и се обясняваше с ПРЕХОД. Е, всичко си изглежда по старому, а къде бяхме тези 15-тина години не знам, но изглежда сме били с широко затворени очи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg