Диана Димитрова: Няма пари за онкоболни, но има пари за нови автомобили

0

Диана Димитрова, Национална социална общностПред здравното министерство вчера се проведе протест срещу безхаберието и нехайството на държавата спрямо хората с онкологични заболявания. Повод за протеста е случаят с младата Елена Маразова, която е принудена да заплаща сама за животоспасяващите си процедури, поради липсата на медицинско направление. Протестът е и темата на разговора ни с Диана Димитрова от Национална Социална Общност.

Гжо Димитрова, какво искахте да покажете с вчерашния си протест?

– Протестът беше в подкрепа на Елена Маразова, която е една от нас, наша приятелка, която ние ще продължим да поддържаме. Това е проблем не само на Елена, а и на по-голямата част от българите. Ние сме застаряваща нация, раждаемостта е много ниска, заболеваемостта нараства. Защо е така? Защото Здравната каса не работи адекватно, няма пари за онкоболни, а има пари за нови автомобили. Тази така наречена „риформа“ цели геноцид над българите. Много интересно как няма пари за здравни пътеки, няма пари за скенери… Защо няма лекарства? Защото фармацевтичната мафия, различните лобита ги крият, защото очакват ново разпределение на пазара. Едно простичко сравнение можем да направим. В Националната стратегическа рамка за здраве има много хубави неща. В начинът, по който се прилагат обаче, има много подводни камъни. Нали парите трябва да следват пациента, нали пациентът трябва пряко да участва в този процес.

Колко са онколобните в България?

– Не мога да кажа конкретна цифра, но броят им се увеличава. Лично аз виждам, че това се търси тенденциозно или се програмира чрез храни, със стрес. Дори предполагам, че се провокира това заболяване и с задължителните ваксини. Това е лично мое мнение. Другото, което е Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Не стига, че отравяме водата, почвата въздуха, унищожаваме горите, нямаме производство, внасяме ГМО и подписваме новите рамкови споразумения. Това е убийство! България е умираща, застаряваща нация.

Какви са Вашите искания?

-Тази „риформа“ не е никаква реформа. С нея се унищожава здравната система. С това закриване на болници, с промотирането на частните такива. Нашето искане е да се спазват и да бъдат ясно декларирани приоритетите на тази Национална здравна рамка. НЗОК не да преминава в частни фондове, а наистина да има реална грижа за тези пари, които странно защо отиват във всякакви други направления, но не директно за болните, да има една системна промяна в системата. Искаме нещо реално да се случва и то да е видимо. Всеки си плаща здравните осигуровки. Къде отиват тези пари? Това са нашите искания, искаме адекватност на тази промяна. Защо орязаха здравните пътеки? Защо ги направиха неадекватни към заболяванията, които продължават да съществуват и се появяват нови. Защо няма пари за скенери?

Искате ли оставката на министър Москов?

– Категорично! Ще продължим да настояваме за неговата оставка. На 13 юни ще проведем следващата си инициатива „Здравето е за всички“. Има вероятност тази дата да стане национален празник, защото тогава е роден нашият премиер. Естествено, че се шегувам. Така, че каня всички на 13 юни пред Министерство на здравеопазването. Ще продължаваме да агитираме хората да имат по-отговорно отношение към това, което се случва в България.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg