Пребитият журналист Стоян Тончев: Искаха да ме убият, в България вече няма журналистика

0

Късно вечерта на 14 януари журналистът Стоян Тончев беше зверски пребит в Поморие. Резултатът от нападението – счупен нос, отоци по лицето и тялото, рани в областта на главата и комоцио. Тончев пише в сайта zadkulisite.com, който е опозиционен на местната власт и в който остро критикува ръководството на община Поморие. 10 дни след нападението журналистът даде ексклузивно интервю за delo.bg.

стоян тончевСтояне, как се чувстваш в момента?

– Чувствам се добре, но пък и по-добре съм бил. Единственото, което искам, е да се оправя по-бързо и да се върна към нормалния ритъм на живот. Всичко останало ще дойде с времето си, сигурен съм, че ще има положително развитие в моя полза.

Какво се случи в нощта, когато беше нападнат?

– Бях на гости на приятел с подарък за неговото дете, бяхме със съпругата и сестра му. Към 22:30 си тръгнах, за да се прибера. Чух шум, обърнах се, видях човек с черни дрехи, с шапка. Бях ударен, съборен на земята и си ударих главата, има голяма вероятност да съм бил дълго време в безсъзнание. Това нещо ще променя в своите показания, защото не си спомням кога са нанасяли ударите в лицето, за да бъда преобразен по този начин.

С какво те удряха?

– Когато се обърнах видях, че си наместваше нещо като бокс.

Нападателят носеше ли маска?

– Виждаше се някакво лице, не се криеше. Може и да е имал маска, но тя бе вдигната като шапка. На следващия ден мои познати са отишли до входа на кооперацията, където бях на гости, тя се намира до училище „Иван Вазов“, чийто двор е тъмен и неосветен. Забелязали са, че пейка е преместена точно до оградата, която е срещу кооперацията. Това означава, че са стояли там и са ме наблюдавали. Не е бил само един, а са били трима, които са ме следели дълго. По време на предизборната кампания за местната власт, в която участвах като кандидат, мой приятел, който се занимава с охрана, се грижеше за моята безопасност.

Поморие не е голям град, не си ли виждал нападателя и преди?

– Това не са хора от Поморие, никой от този град няма да си покаже лицето така, защото знаят, че ще ги позная.

Кой стои зад тази атака?

– Поръчителите се намират в Поморие, там трябва да се търсят. Мотивите са моите публикации, а не любовни триъгълници, както се опитаха да изкарат някои жълти медии, работещи с община Поморие, с която имат сключени договори.

стоян тончев

Обвиняваш ли ръководството на община Поморие?

– Не мога да обвинявам никого директно, но причината трябва да се търси в община Поморие, защото това е основното нещо, което аз съм критикувал. Там има хора, на които са засегнати интересите, които се чувстват обидени от истината. Не мога да твърдя, че те са пряко свързани, но някои от тях евентуално има общо, защото нямам други реални врагове. Кметът на Поморие излезе с декларация, че аз не съм журналист. Защо след като не съм журналист на 16 февруари ще има дело, в което той ме съди за клевета за публикация в моя сайт? Кого съди той след като аз не съм журналист?

Ще продължиш ли да пишеш?

– Да, ще продължа да пиша и да казвам истината. Най-страшното е, че всички журналисти в България са изплашени, повечето са подкупни и на тях им се диктува какво да пишат. След като видяха на какво приличам, никой журналист няма да направи сериозно журналистическо разследване, в което съм сигурен. В България няма журналистика! Аз направих разследване, разкатах ги, предизвиках досъдебни производства, предизвикал съм проверка от Министерство на финансите… Излезли са резултати, че община Поморие е ощетена в особени размери, има 16 акта на кмета, 2 на зам.-кмета, заплащало се е на фирми наддоговорените суми. Имаше проверка дори от Европейската комисия, които проверяваха парите от обществените поръчки по еврофондовете. За съжаление истината вече няма да се казва, защото хората се страхуват.

Плакатът, с който Стоян Тончев се яви на местните избори на 25.10.2015г.

Плакатът, с който Стоян Тончев се яви на местните избори на 25.10.2015г.

Всички медии отразиха нападението над теб. Появиха се и коментари, че този побой си го поръчал именно ти. Как ще отговориш на тези обвинения?

– Това са думи на хора с психически отклонения, които не могат да разсъждават адекватно. Няма как сам да си поръчам да се доведа до това състояние. Това беше опит за убийство. Искам да попитам къде са сега големите медии като бТВ и Нова телевизия, които отначало отразяваха голямата сензация за пребития журналист? Защо не отидат да питат Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, ОДМВР – Бургас, РПУ – Поморие, до къде е стигнало разследването, защо не се търси отговорност. За любовния триъгълник искам да кажа, че най-лесно може да докаже при извършено престъпление с изкарване на разпечатка на разговори и смс, съобщения в социалните мрежи. Тези обвинения могат да си ги сложат някъде и да престанат с тези драми. Това е политическа поръчка и опит за убийство.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg