Д-р Анна Валериева: Не подценявайте алергичните симптоми

0

Д-р Анна Валериева е преподавател към медицинския университет и специализант към клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска” – София. В интервюто, което тя даде за Вас, читателите на delo.bg ще научите колко е важно да не се подценяват алергичните симптоми, особено при децата и как може да бъде излекувана напълно една алергия.

алергия, алергени, симптоми

д-р Анна Валериева, алерголог

Д-р Валериева, алергията е заболяване, което всеки подценява. Редно ли е да бъде неглижиран този здравословен проблем?

– Това е основната мисия на нас, алерголозите – до някаква степен да повишим съзнанието на хората за самата болест. Причините за отключването на всяко едно алергично състояние трябва да се търсят в имунната система на пациента. Всеки един реагира по различен начин на всяко нещо от заобикалящата ни среда, ние ги наричаме алергени.

Алерген може да бъде всяка една субстанция, с която човек има контакт.

Пациентите с алергични болести могат да очакват във всеки един момент от живота си атака от тези алергени и много често качеството на живот на тези хора е нарушено по една или друга причина в резултат от контакта им с различни видове алергени. Симптомите на алергиите са най-различни. Най-често оплакванията са свързани с очите и носа – кихане, кашляне, сърбеж, обриви – все неща, които могат да бъдат една неприятна изненада в живота на пациента. Алерголозите правим това – според симптомите да помогнем да всеки пациент да има нормален живот.

алергия, алергени, симптоми

Има ли лечение на алергичните заболявания или само притъпяване на симптомите?

– Арсеналът за справяне с алергичните заболявания е най-разнообразен. Имаме различни видове терапии, които се прилагат при конкретни заболявания, а една от тях е симптоматичната – наш партньор в борбата с алергиите. Имаме и методи за дългосрочно справяне с алергичните заболявания, т.е. с излекуващ потенциал, които променят естествения ход на болестта – това е

алергенната имунотерапия.

При нея се прави подготовка на пациента – в началото с много ниски концентрации на алергена се облъчва неговата имунна система той да не реагира ненормално към тези нормални неща, с които има контакт. Тази терапия има повече от 100-годишна история и е с много добри резултати. Може би пациентите не знаят достатъчно за нея, а може би това е и част от разочарованието, когато търсят нашата помощ да си казват: „Аз отивам, купувам едни лекарства, но като спра да ги пия симптомите отново се появяват.“ Да, това в много случаи е така, но ако имаме възможност да проведем имунотерапия – при нея процесът е бавен, продължава с години, тогава можем да настроим имунната система на всеки човек да спре да му прави тези сезонни „номера“.

алергия, алергени, симптоми

До какво може да доведе нелекуването на алергичните болести?

– Алергичните болести, в зависимост от това какви органи и системи поразяват могат да имат различни симптоми и последствия. Едно от сериозните заболявания е бронхиалната астма, при която ако нямаме контрол над болестта, т.е. пациентът има симптоми, които неглижира, в един момент се стига до необратимост на заболяването –

Хронична обструктивно белодробна болест – ХОББ, която води до инвалидизация на пациента и застрашава живота му.

 

Другите видове алергии са тези към храни, към различни медикаменти. Те понякога идват в момент, в който човек най-малко очаква или в по-лошия случай, когато човек е болен и изведнъж направи алергия към лекарство, с което се лекува. Тогава вече имаме доста застрашаващи симптоми като алергичните шокове, за които са чували всички. При тях в рамките на минути, дори секунди може да се стигне до нещо страшно.

При децата кой е най-често срещаният алергичен проблем?

– Благодаря Ви за въпроса, при децата астмата е най-честата хронична болест. Тя води до най-голям брой загубени учебни и работни часове. Тези деца не са пълноценни нито в обучението, нито във физкултурното си занимание и там е задължително да се вземат под внимание симптомите още от най-ранна детска възраст.

Моят най-приятелски съвет към родителите е да вземат моментално мерки и да не неглижират алергичните симптоми, защото достъпът до специалист не е толкова труден.

Именно ние, специалистите по алергология сме с капацитет да дадем най-добрите насоки и дългосрочно да се грижим за такива пациенти. Алергиите като цяло са фин проблем в медицината, а алерголозите са обучени да помагат на пациентите с тези проблеми.

И още за алергиите:

алергия, алергени, симптомиНай-добрият начин да се предпазим от алергии

 

алергия, алергени, симптомиМитове и факти за хранителните алергии

 

алергия, алергени, симптомиДомашният любимец и неговите алергии

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg