Дует Ритон: Дарихме парите от некупените букети за раждането и спасяването на детски животи

0

Над две хиляди лева са събрани от парите за цветя по повод промоцията на албума на дует Ритон „Пътят към твоето сърце“ снощи в клуб Библиотеката в София. Сумата отива директно за купуването на педиатричен реанимобил, който ще обслужва малките пациенти в София. За благородната кауза, свързана с набавянето на детска линейка, съвместната песен на българските звезди в поп и рок музиката „Да оставим следи“ и за предстоящата дългосвиреща грамофонна плоча – темите в специалното интервю, което дадоха за ДЕЛО Катя и Здравко от дует „Ритон“.

Катя, Здравко, поздравления за невероятната вечер, с която дарихте всички гости на промоцията снощи. Оправдаха ли се очакванията Ви от представянето на албума, доволни ли сте от себе си?

Катя: Благодаря! Да, наистина беше изключителна вечер, много сме доволни със Здравко от крайния резултат. Дойдоха почти всички, освен тези, които имаха неотложни ангажименти.

Катя от Дует РитонЗдравко: Направихме си един много готин live с оркестъра, а от това по-хубаво нещо няма. Повечето хора казаха, че живото пеене си е живо, което е най-голямото признание. Аз и на Драго Драганов снощи казах, че когато пеем с оркестър лично за себе си имам чувството, че диапазона ми се увеличава, както и силата на гласа с няколко степени, в сравнение с това, което е в студиото. Какво нещо е емоцията, какво нещо е адреналинът! Това е нещо, което не мога да обясня с думи, то се чувства на сцената…

Здравко от Дует РитонКатя: Но най-много сме доволни от това, че успяхме да съберем малко над 2000 лева от парите, които гостите ни бяха заделили за цветя. Изрично им бях казала предварително, че букети не желая и че парите от тях събираме в една специална кутия, която беше до нас в началото на вечерта и където всеки пускаше своята лепта за купуването на детска линейка в София. Както аз се шегувам – купихме двете гуми (смее се), при което имаше реакция – ако успеем да я договорим за по-ниска цена, може и да са събрани парите за четирите гуми на педиатричния реанимобил.

Здравко: Всъщност парите, които събрахме са нашите букети – това е признанието към нас, а ние го дарихме в името на началото на детските животи, т.е. по-добре е парите за цветята, които ще умрат след няколко дни вкъщи да отидат за нещо, което се ражда, за да има щастливо бъдеще.

педиатрична линейка, дует РитонНе е ли това грижа на държавата, защо Вие трябва да го правите?

Здравко: Ние всичке сме държавата, в края на краищата. Защо трябва да чакаме само на държавата? Може би пък това ще накара нашите „държавници“ да се засрамят и да мислят повече за държавата, в която всички ние живеем. Това, което ние правим, ако повече хора ни последват или пък намираме поводи да обединим приятелите си, меценатите, журналистите, които между другото също дадоха своя дан, по едно „цвете“, т.е. парите за него в кутията за педиатричната линейка.

Как и от кого дойде идеята за благородната кауза „Да оставим следи“?

Катя: На нас тази идея ни хрумна покрай обаждания на наши колеги, част от най-известните имена в българската популярна музика. Те ни предложиха да запишем сборна песен по музика на Димитър Гетов и текст на Живко Колев, на която след това ще снимаме и видеоклип, последван от фотосесия на Велислава Каймаканова. Всяка една от снимките ще бъде оформена като картина, а Игор Марковски ще ги разиграе на търг, със средствата от него сдружение „Кауза“, което стои зад инициативата „Да оставим следи“ ще купи първата в София педиатрична линейка. Това е поредната им благородна кампания, с парите от предишните три са набавили така необходимите за всяка детска клиника или педиатрично отделение кувьози за недоносени бебета. Сега целта е да бъдат събрани около 100 000 лева, за да купят линейката за малки пациенти, а ние само от снощната промоция дадохме началото – 2000 лева. Покрай тази песен се запознахме със семейството Владислава Каймаканова и Владислав Ножаров – организаторите на кампанията и на нас ни хрумна тази идея с парите от цветята. Знаеш ли, получаваме купища букети след всеки концерт и едва успяваме със Здравко да ги откараме до вкъщи, където след няколко дни вече са увехнали. Колко символично – парите от тези некупени букети, които биха загинали отиват за раждането или за спасяването на детски живот…

педиатрична линейка, дует РитонЗдравко: Косьо, вярваш ли ми, че в момента ме хващаш на вратата и в ръцете съм с четири торби с изсъхнали цветя от предишни концерти… е, няма ли символика и в това – цветята от участията ни от последните 10-на дни са в едни торби и в момента отивам да изхвърлям шума…

Освен Вас кои други родни изпълнители ще се включат в записа на песента и видеоклипа, въобще в цялата кампания?

Катя: Може би ще пропусна някого, но сред колегите ще бъдат Илия Ангелов, Данчо Караджов, Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Невена Цонева, Кирил Маричков и други.

Здравко: Песента е озаглавена, както и кампанията „Да оставим следи“. Ние вече записахме нашата част, както и партиите ни в припева. Очаква се още няколко наши колеги да запишат своите пасажи, за да може да се сглоби в студио композицията, а след това да се съберем, за да довършим кампанията – клипът към общата ни песен, както и фотосесията.

Дует РитонРазбрах, че ще издавате до края на годината диска „Пътят към твоето сърце“ и на винил? Вярно ли е?

Катя: Абсолютно вярно е, дългосвирещата грамофонна плоча трябваше да излезе за промоцията снощи, но се оказа, че производството на един винил не е никак лесно и бързо. Мислехме си дори, че няма начин у нас да не е останала една малка част от „Балкантон“, където да може да се произведе плочата. Оказа се, че има едно единствено място, в което обаче, произвеждат бутикови тиражи и производството съответно е доста скъпо. Ето защо се свързахме с фирми в чужбина, където цените са доста по-приемливи за броя, който искаме да поръчаме, но пък сроковете са малко по-дълги.

Здравко: Причината е ясна, предполагам – ренесанса на виниловите носители и връщането към аналоговия звук. Ето защо минимум 3-4 месеца ще са необходими, за да издадат албума ни на плоча. Казахме си с Катя – всяко зло – за добро! Пускаме сега тези два продукта – дискът и двойния албум с DVD-то, а пък наесен ще  издадем и плочата…

Дует Ритон - CD, DVD - 2015Ще има ли турне, на което да представите албума на повече места у нас?

Катя: Турнетата и концертите ги правим заедно с оркестъра ни, което вече става доста сложно, защото ние сме много голяма група. Ето, дори снощи бяхме без двама души, които просто не успяха да дойдат, тъй като бяха възпрепятствани. Освен това като се добавят разходите за балет от 8 души и технически персонал, въобще си ставаме един голям тим, което е доста скъпо начинание и без меценати при цената на билетите извън София е изключително сложно.

Здравко: Много пъти сме си мислели, че ако тръгнем на турне трябва да редуцираме състава, а пък не ни се иска и сърце не ни дава да се лишим от дори един член на екипа ни. Така че на този етап не предвиждаме турне тази година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg