Аня Пенчева: Изборът на „Време разделно“ за филм на века е наказателен вот срещу безумната полемика дали „турско робство“ да се заменя със смешни думи. Народът помни…

0

Време разделно“ е българският филм на столетието. За избора му преди две години се стигна след гласуване на зрители в класацията „Лачените обувки на българското кино“ на БНТ, с която бе отбелязана 100-годишнината на българско кино. Филмът изиграва важна роля в кариерата на Аня Пенчева. Героинята й Севда преминава през различни перипетии и метаморфози на духа, за да реши, че ще се откаже от честта, за да спаси живота си.

– Зрителите избраха „Време разделно“ за филм на столетието. Как оценявате този избор?

– Класацията е успешна този път. Няма такъв филм. Вижте първите два филма какви са. „Време разделно“ е толкова мащабен, докато „Козият рог“ е по-камерен, но долу-горе е една и съща тематика.

Аня Пенчева, Време разделно– Прави впечатление, че няма филм в челната десетка, заснет след 1989 година. Вие как тълкувате това?

– Това означава, че филмът е вечен, че има вечни неща, които са си актуални винаги и никакви строеве, десетилетия или векове не могат да ги променят. Нещо, което е стойностно – винаги си остава такова.

– Какво показва тази класация, че съвременното кино не е толкова качествено?

– Напротив! Аз мисля, че и съвременното кино е добре прието. Историята е история и истината е само една, няма две истини. Това е може би наказателен вот срещу цялото безумие, което става сега с това дали е имало или не турско присъствие и как се заменя това робство със смешни думи. Народът помни…

Аня Пенчева, Време разделно

– В медиите има заглавия, че „Време разделно“ е разделил народа заради многото негативни коментари. Така ли е?

– Всеки има право на мнение. Чета и ги приемам с усмивка. Всеки е свободен да избира и казва какво му харесва и какво не. Това е част от историята, която не трябва да се забравя или подменя, не трябва да се приема с малодушие или лъжа. Не може да се изопачава всичко.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg