Дядо Николай като нарицателно

1

Чудновати фигури витаят в общественото пространство – повелителки на сексуалното изобилие се развеждат, жреци на свещени кладенци поливат премиери с нитратна вода, пишман кардиолози изнасят беседи за вредите от климатиците и пластмасовите бутилки, Слави Трифонов се превръща в бета-версия на Николай Бареков…

На този фон вече никого не изненадват ексцентричните анатеми на пловдивския митрополит Николай, който миналата седмица забрани дъжда от персеиди, защото водел до разврат.

митрополит Николай

Дядо Николай отдавна се прочу като най-сърдитото старче на българския духовен клир. Трудно може да запомним какво той благославя, но помним кого – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Петър Манджуков. А на Георги Първанов, Георги Гергов и Царя раздава ордени.

митрополит Николай, Бойко Борисов

Затова пък може да се изреди дълъг списък с проклятията на дядо Николай. С божествен замах и скъп Rolex, вместо жезъл той чертае свят, подпрян на неговите лични културни парадигми – „не“ на гейовете, „не“ на пловдивския кмет Тотев, „не“ на Мадона, лейди Гага и Елтън Джон, „не“ на Волен Сидеров и на изложбите, „не“ на сурогатното майчинство, „не“ на „натрапените европейски ценности“ и падащите звезди. Както е тръгнало, някой ден ще осъмнем с неговото „не“ на слънчевите лъчи, на мобилните телефони и дори на дишането.

митрополит Николай, Иван Тотев

И това ще бъде възприето като поредния куриоз на поредния нелеп духовник. Заради подобни персони девалвира до неузнаваемост ролята на църквата в България и смисълът на вярата изобщо. Църковният ритуал е сведен до отслужване на литургии в полза на щедри спонсори, до свирепа битка за управление на църковни имоти, до оглушително мълчание относно агентурното минало на висшите духовници, до скандали, Линкълни и пр. небогоугодни дела.

митрополит Николай

За сравнение /макар и несравнимо по ранг/ папа Франциск е изключително видим, активен в публичното пространство и винаги е на пулса на деня – призовава ООН да вземе мерки по изменението на климата; иска забрана на оръжията за масово унищожение; съветва хората да не се поддават на идеологии, защото те водят до диктатури, осъжда икономическите модели, които погубват човешките животи в името на парите, застава на страната на разведените католици, осъжда всички, които не приемат бежанци и пр.

За разлика от католическата Българската православна църква титанично отсъства в наболелите обществени дебати, въпреки острата нужда от ценностни и морални ориентири в разкаляното от лошотия, омраза, агресия и безнадеждност българско всекидневие. Нещо по-лошо – тя отсъства дори в тежки моменти на лична и национална покруса. Земетресения ни люляха, приливни вълни ни заливаха, терористични атаки ни взривяваха, влакове горяха, деца се давиха в Лим, български войници загиваха в Кербала, всеки ден умират хора по пътищата. Но така и не чуваме нито патриарха, нито митрополитите да се обърнат към нацията в такива моменти с думи на смирение, утеха и упование в Господ.

митрополит Николай

Религията не е показност, тя е интимен акт, ще ми опонирате. И ще бъдете прави. Всеки търси своето общуване с Бог, както го разбира и чувства. Но усещането за общност се гради с еднаква сила както от държавните лидери, така и от религиозните водачи, така и от всички нас. Ако дори и само един от тези компоненти липсва, общност няма… Съдете сами какъв е нашият случай!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. ЦВЕТИНА ЗОЙН на

    Кога БПЦ се държала като църква? ПО СВЕТА ЦЪРКВАТА – КАТОЛИЧЕСКА, ПРОТЕСТАНТСКА, ЕВАНГЕЛИСТИ И МНОГО ДРУГИ ПОДОБНИ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ! У НАС ДУХОВЕНСТВОТО НИКОГА НЕ Е ЗАСТАВАЛО НА СТРАНАТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ! НАШЕТО ДУХОВЕНСТВО ГЛЕДА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НИ – ДА ОТКРАДНЕ ПАРИ, ДА СИ КУПИ ХУБАВИ АВТОМОБИЛИ – А БЕДНИТЕ И „ПРОСТИ“ ХОРА – НА КУЧЕТАТА – ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА?????

Коментирай в Delo.bg