Великден е! Честито Възкресение Христово!

0

Днес празнуваме най-големия празник за всички източноправославни християни – Възкресение Христово. Датата на Великден е подвижна, тъй като зависи от първото пролетно пълнолуние за съответната година. Отбелязва се седмица след Цветница и се празнува три дни.

В катедралата „Св. Александър Невски“ бе отслужено тържествено богослужение, като точно в полунощ бе обявено от българския патриарх Възкресението с думите „Христос Воскресе“, на който вярващите отговориха „Воистина Воскресе“. Този поздрав продължава още 40 дни до празника Петдесетница.

Възкресение

„В този ден на тържеството на живота, радостта ни е пълна и от нищо непомрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Днес ние ликуваме отново и заедно с цялата Света църква и цялото творение пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите“,

се към миряните Патриарх Неофит.

На този ден трябва да си припомним основната християнска догма, а именно вярата във Възкресението на праведниците в един по-добър свят, който ще наследят след смъртта си на земята и предстоящия Страшен съд.

40-дневният велик пост в памет на Исус Христос приключва на Възкресение.

На Великден по традиция малки и големи се „бият“ с боядисани яйца. Този, чието яйце остане здраво, ще бъде здрав през цялата година.

Екипът на Delo.bg Ви пожелава здраве, мир, любов и светлина да озарява пътя Ви! Честит имен ден и на всички, носещи имената Величко, Величка, Велико, Велика, Велко, Светла, Анастас.

И още за най-големия християнски празник:

ВъзкресениеЗащо Коледа винаги е на една и съща дата, а Великден – не

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg