Великден е! Честито Възкресение Христово!

0

Днес празнуваме най-големия празник за вярващите християни – Възкресение Христово. Датата на Великден е подвижна, тъй като зависи от първото пролетно пълнолуние за съответната година. Отбелязва се седмица след Цветница и се празнува три дни.

В катедралата „Св. Александър Невски“ бе отслужено тържествено богослужение, като точно в полунощ бе обявено от българския патриарх Възкресението с думите „Христос Воскресе“, на който вярващите отговориха „Воистина Воскресе“. Този поздрав продължава още 40 дни до празника Петдесетница.

Възкресение„Славим и възпяваме възкръсналия от мъртвите всеки ден и час от нашия християнски живот. В Него и Неговото име полагаме цялата си вяра и надежда, и упование, защото без Неговото Възкресение животът ни би бил онази драма на безнадеждността, която носи със себе си непознаването на Бога, на неговите дела, божествен и спасителен промисъл и заповеди. В църквата всички ние, които сме едно тяло и един дух, сме призвани към една надежда и тя не е в суетни човешки учения, а в Оногова, който ни е призовал от тъмнина в чудната своя светлина. С тази надежда и с неизменната вяра във възкръсналия Христос църквата днес не престава да възпява Него, победителя на смъртта”,

обърна се към християните Патриарх Неофит.

На този ден трябва да си припомним основната християнска догма, а именно вярата във Възкресението на праведниците в един по-добър свят, който ще наследят след смъртта си на земята и предстоящия Страшен съд.

40-дневният велик пост в памет на Исус Христос приключва на Възкресение.

На Великден по традиция малки и големи се „бият“ с боядисани яйца. Този, чието яйце остане здраво, ще бъде здрав през цялата година.

Екипът на Delo.bg Ви пожелава здраве, мир, любов и светлина да озарява пътя Ви! Честит имен ден и на всички, носещи имената Величко, Величка, Велико, Велика, Велко, Светла, Анастас.

И още за най-големия християнски празник:

ВъзкресениеЗащо Коледа винаги е на една и съща дата, а Великден – не

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg