Ученици от Велинград станаха евродепутати за един ден в Страсбург

0

508 ученици от 25 държави-членки на Европейския съюз взеха участие в поредното издание на проекта Euroscola в Европейския парламент в Страсбург. В програмата имат право да участват младежи на възраст между 16 и 18 години от целия Европейски съюз. Чрез този проект на Европарламента именно

младите хора са в центъра на процеса на вземане на решения в общността.

Гимназистите влязоха в ролите на евродепутати и в течение на един работен ден имаха думата в пленарната зала в рамките на тази динамична и многоезична проява.

Велинград

Деца и учители от училищата, станали първенци на национално ниво пристигнаха в главния град на френската провинция Елзас на 25 октомври – гимназистите, за да станат за ден евродепутати и да обсъдят важни теми, свързани с общността, а учителите – да споделят опит и да дискутират по наболели въпроси, свързани с образованието в страните им.

Велинград

След първоначалната инструкция и разпределението им по групи учениците заеха местата на евродепутатите в пленарната зала. Всички участници в Euroscola бяха поздравени с видео обръщение от председателя на ЕП – италианеца Давид-Мария Сасоли. Лично вицепрезидентът на Европарламента Рейнер Виланд приветства с добре дошли всички млади посланици на ЕП от трибуната в залата.

По време на встъпителната дискусия, преминала под мотото „Дебатът е кислорода на демокрацията“, бяха повдигнати въпроси относно Brexit, популизма като социален проблем, мира в Северна Ирландия и климатичните промени.

По един ученик от всяка държава представи в рамките на минута своето училище и града, в който се намира то. От българска страна ПГИТ „Алеко Константинов“ и спа столицата на Балканите – Велинград, представи Стефи Марова (на снимката долу на място №5). Тя обърна внимание на специалностите в професионалната гимназия и на природните дадености на Велинград, който по нищо не отстъпва на прочути европейски курорти като Баден Баден, Германия и Карлови Вари, Чехия.

Велинград

Учениците бяха разпределени в шест тематични групи и дебатираха в отделни зали на ЕП в Страсбург. Те отличиха по един протоколчик и по един говорител, които обобщиха дискусията в отделните панели и отговаряха на въпроси в пленарната зала. Ето и темите в това издание на програмата „Евроскола“:

ГРУПА „ТРАПЕЦ“„Околна среда и възобновяеми енергийни източници“. Тук дискусията протече в рамките на това какво можем да направим като общество за насърчаване устойчивото развитие в процеса на опазване на природата. Трите опорни точки, около които се обединиха участниците в група „ТРАПЕЦ“ бяха рециклиране, стимулиране и образование в тази насока.

ГРУПА „СТРЕЛА“„Сигурност и човешки права“. В тази дискусионна сфера участваха над 80 ученици. Те дебатираха върху това, допустимо ли е ограничаването на правата на човека, когато сигурността е поставена под въпрос. Основните моменти, около които се обединиха гимназистите от 25-те държави бяха защита на личните данни, контрол на свободата на словото (реч на омразата) и борба с расизма.

ГРУПА „ТРИЪГЪЛНИК“„Младите хора, алкохолът и наркотиците“. В този панел водещо място зае темата: Могат ли тийнейджърите да бъдат убедени да не приемат пристрастяващи вещества и субстанции? Тук дискусията протече в няколко коловоза – „за“ или „против“ легализиране на канабиса, създаването на допълнителни информационни курсове за опасностите от дрогата и забраняване рекламата на подобни упойващи вещества.

ГРУПА „РОМБ“„Бъдещето на Европа“. Обединеност, кооперативност и прогрес – върху тези три опорни точки се обединиха участниците в този панел. Младите хора коментираха какво самите те биха променили в Европа, какви трябва да са отношенията между страните-членки на ЕС и другите държави на континента, каква трябва да е ролята на Европа във все по-глобализиращия се свят и до каква степен Европа трябва да насърчава своите ценности по света.

ГРУПА „КРЪГ“„Миграция и интеграция“. Каква трябва да е ролята на Европа в контекста на миграционните вълни и интеграцията? Тук изводите бяха в три направления – правилно разпределяне, намиране на подслон и интеграция на имигрантите. Дискутирани бяха въпросите как ЕС да управлява бежанските потоци в евро-средиземноморския регион, солидарна ли е към имигрантите Европа и как тези хора могат да бъдат успешно интегрирани в европейското общество.

Група „КВАДРАТ“„Младежка заетост: предизвикателство за Европа?“ И тук основните изводи след дискусията в панела бяха три – международен стаж, лесни приложения, опит. Обсъдени бяха въпросите какви мерки трябва да бъдат предприети от държавите-членки и ЕС, за да се насърчава повече младежката заетост и какви възможности за работа предлага Европа на младите хора днес.

Финалът на младежкия форум Euroscola беше поставен с „Евроигра“. В нея по четирима участници в четири групи от всички 508 гимназисти взеха участие във викторина с въпроси от области като музика, спорт, политика, история и география. Победители станаха „зелените“ с 6 верни отговора.

С тържествен парад на знамената завърши еднодневният работен ден на младите посланици в Европейския парламент.

Момичетата и момчетата от Велинград и техните учители – старши посланици на Европарламента Люба Сергева и Елена Гергова, както и директорът на професионалната гимназия Любка Байлова разгледаха и забележителностите на Страсбург.

Велинград

Преди това и ученици, и учители се насладиха на красотата и величието на Париж и Брюксел.

Ето какво споделиха българските млади европосланици от ПГИТ „Алеко Константинов“, Велинград след пленарното заседание в ЕП и тематичните панели:

Росица Пиронкова, 11 клас: За мен това беше сбъдната мечта! Имах удоволствието да прекарам един ден като евродепутат в парламента в Страсбург. Преживяването там беше невероятно! Идеята за обединена Европа ме изпълни с гордост и се радвам, че страната ни е част от тази единна общност!

Фериде Яшар, 12 клас: След толкова много труд и вълнения с моите съученици и преподаватели, успяхме да спечелим един уникален проект. Отдаде ни се възможността да посетим Европейския парламент в Страсбург. Това беше едно изключително преживяване, изпълнено с много емоции и вълнения. Аз бях в групата на журналистите и се запознах с други посланици от различни страни. Помагахме си с идеи, дискутирахме различни въороси, свързани с бъдещето на ЕС, интервюирахме лично председателя на Европейския парламент, участвахме в конкурс за най-добра снимка в социалните мрежи с хаштаг euroscola251019. Радвам се, че бях част от това приключение, което ще ми остави толкова много спомени.

Владимир Трендафилов, 12 клас: Поставяйки, се в „кожата“ на евродепутат за един ден, видях колко е сложно вземането на решения за 28 страни-членки на Европейския съюз. Преживяването ми беше изпълнено с емоции и благодаря на училището, че ми ги предостави.

Камелия Арнаудова, 12 клас: Дните, които прекарахме заедно със съучениците и учителите ни бяха страхотни. Страсбург стана един от любимите ми градове. Изключително красив, духовен и зареждащ. От Париж съм малко разочарована. Разбира се, като всяка друга столица комерсиалното имаше превес. Бих се върнала, за да променя впечатленията си за Париж.

Илия Лулин, 12 клас: Посещението в Европейския Парламент беше прекрасно! Хареса ми да имам възможността да бъда цял ден евродепутат! Също така разбрах отблизо какво е да си евродепутат и да вземаш важни решения. Страсбург е уникален град, бих го посетил отново с голямо удоволствие!

Димка Аврамова, 12 клас: След цяла една година усърдна работа с моите съученици, ние успяхме и спечелихме един прекрасен проект. Заслужихме да носим с удолетворение и гордост званието „младши европосланици“. Отдаде ни се възможност да заминем за Страсбург, за да видим Европейския парламент. Запознахме се с много други европосланици от различни страни. Разделяхме се по отбори, дискутирахме определени проблеми, аргументирахме решенията ни, гласувахме и защитавахме отборите си. Забавлявахме се всички заедно. Радвам се, че бях част от това изживяване и че в момента аз съм човек, който има възможност да разкаже за този момент. Момент, който остава за спомен цял живот. Уникално изживяване.

Стефка Марова, 12 клас: Моите впечатления от посещението ни в Европейския парламент са изключително положителни. Всички там бяха мили с нас и особено голямо впечатление ми направи отношението им към мен, тъй като аз бях говорител на българската група. Получавах нужната ми информация от доброжелателните служители, които бяха непрекъснато с нас.

Мария Гончева, 12 клас: За мен пътешествието до Европейския парламент в Страсбург беше истинско предизвикателство. Престоят ни там ми донесе много нови знания и щастливи моменти.

Александър Бабечки, 12 клас: Аз останах дълбоко очарован от пътуването, впечатли ме много архитектурата и красотата на градовете Брюксел, Париж и Страсбург. Пожелавам на всеки да ги посети, за да усети това чувство, което изпитах аз, защото не може да де опише с думи!

Красимира Радкова, 10 клас: Времето в Европейския парламент беше едно невероятно преживяване, което никога няма да забравя! Обстановката беше невероятна и всички служители бяха много мили с нас! Ще се радвам, ако един ден отново се върна там!

Саня Топчиева, 12 клас: Пътуването до Франция беше истинско приключение за мен, а и бих казала за всички. Толкова красиви места посетихме. Докоснахме се до Брюксел, Париж и Страсбург. В парламента имахме възможността да усетим чувството да си голям, да вземаш решения. Срещнахме се с деца от различни държави членки на ЕС. Обменихме опит, упражнихме английския език. Това ни помогна да осъзнаем колко е добре да се изучават различни езици. Пътуването наистина беше един от най-вълнуващите моменти в живота ми!

Ати Уручова, 11 клас: Аз съм много благодарна, че имах възможността да бъда част от проекта! Видяхме толкова много неща… наистина ще помня това пътуване до края на живота ми. В Европарламента се запознахме с много хора от други страни, разказахме за интересите си и като цяло беше наистина много забавно. Беше едно изключително преживяване!

Теодора Димитрова, 12 клас: Цялото пътешествие за мен беше много вълнуващо и интересно. Най-ценни от това преживяване бяха срещите и създадените приятелствата с наши връсници от целия континент. Също така разбрах, че позицията на младите хора в обществото е много важна и ако искаме нещо да се промени и нашите желания да бъдат чути, ние трябва да говорим.

Нели Балиева, 12 клас: Моето впечатление от това вълнуващо пътуване не бе само едно. Брюксел ме изненада с очарователния си център.  Париж ме впечатли дотолкова, че където и да отида вече, винаги ще сравнявам всеки град с него. В Страсбург се запознахме с много прекрасни деца, представящи своите държави-членки на Европейския съюз. Цялото пътуване за мен беше едно великолепно изживяване, изпълнено с много положителни емоции.

Виктория Андреева, 12 клас: Пътуването до Страсбург беше незабравимо преживяване, изпълнено само с положителни емоции. За мен беше огромна радост да участвам в проекта, защото имах възможността да работя с мои връстници от цяла Европа по наша обща цел. Създадох нови приятелства и невероятни спомени за цял живот.
Маги Моллова, 12 клас: За мен беше голяма чест и удоволствие да бъда част от този проект! Беше едно невероятно приключение! Благодарна съм, че успях да осъществя една от мечтите ми!
Ива Милева, 11 клас: Пътуването ни във Франция беше вълнуващо и изпълнено с много преживявания и емоции. Видяхме много културни забележителности, обиколихме Champs-Élysées, научихме много нови неща. Запознахме се с нова култура и традиции. Сбъднах мечтата си да посетя Града на любовта – Париж. Няма нищо невъзможно! Всички мечти стават реалност, стига да вярваш достатъчно силно и да си го поставиш за цел, за да го постигнеш.
Александра Рабчина, 12 клас: Преживяването беше уникално! Пътувала съм много, но Париж, Франция беше най-доброто място, на което съм била. Посещението в Европарламента беше моя мечта и тя се сбъдна! Обичам Франция, френските прозорци и парфюми! Париж винаги е добра идея! Открила съм, че няма по-добър начин да разбереш дали харесваш хората, или ги мразиш от това да пътуваш с тях.
Валентин Хаджиев, 12 клас: В Страсбург се запознах с нови хора, но и се сблъсках с езикови бариери. Хареса ми, защото видяхме отблизо работата на евродепутатите.
Кристина Чолакова, 12 клас: Благодарна съм за възможността, която нашата гимназия ни предостави. Имах удоволствието да посетя града на любовта – Париж. Влюбих се в него! Радвам се, че успях да посетя Европейския парламент, да се запозная със свои връстници от различни държави на ЕС. Успях да създам нови приятелства с някои от тях. Не успях да посетя Лувъра, но според мен, това е повод да отида отново в Париж и пак да се влюбя в него! И ако сега ме попитат къде искам да живея, без да се замисля ще отговоря – Париж!
Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg