Тодоровден – традиции и непознати поверия

0

Един от първите пролетни празници е Тодоровден. Винаги се чества в съботата след Сирни Заговезни. Наричат го още Конски Великден, тъй като се празнува за здравето на красивите чифтокопитни животни. Шестима светци в източноправославния календар носят името Тодор. В съзнанието на народа обаче между тях няма разлика. Почита се в конкретен ден Св. Тодор. Денят е подвижен, в зависимост от това кога е Възкресение Христово – винаги първата събота на Великденския пост.

Според легендите, император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: „Да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната.“ Архиепископ Евдоксий попитал също: „Кой е този, с когото говори?“, а Св. Теодор си казал името. Предупредени, християните не купили никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден е от голямо значение за пролетните ритуали, за свързаното с пролетта плодородие и края на студения сезон. На този ден, според народните вярвания, Св. Тодор на коня си обхожда пролетното поле да види дали посевите растат. Светецът забива своето копие в земята, на което връзва коня си, сваля от себе си дебелите кожуси и отива да моли Бог за лято. Ето защо

миряните свързват Тодоровден основно с надеждата за изобилие, че годината ще бъде плодородна.

Ритуалите на този ден са поравно разпределени между мъжете и жените. Водещо място на този празник имат булките, които от този ден се наричат невести и могат вече да замесват хляба в къщата на своя мъж. Обредният хляб има формата на подкова или профил на конска глава.

Тодоровден

Ръчно направеният хляб се маже обилно с мед, а по него се наръсва зърна варена царевица. Свекървата от своя страна раздава от обредния хляб на роднини и близки. Този ритуал е от особено значение за доброто приемане на младите невести от свекървите и тяхното сближаване. От специално приготвения за празника хляб се дава на конете и кобилите, за здраве и приплод.

На Тодоровден бабите подстригват внучетата си за първи път след дългата зима.

По тази причина на места в страната се казва „остриган като мартенско магаре”. Момичетата изплакват над леген косите си с вода, в която има слама от конските ясли. Това се прави, за да имат здрави и лъскави коси. След този ритуал девойките изливат след конете водата, преди животните да бъдат подкарани към мястото, определено за

традиционните за Тодоровден кушии, които заемат водещо място на празника.

Изцяло мъжки ритуал са кушиите (надбягването с коне). Още призори мъжете сресват и окичват най-расовите жребци с пискюли, конци и мъниста. За надбягването се избира широка и равна поляна край населеното място, а млади и стари се събират за зрелището. За най-бързия жребец има изплетен от момите венец и чувал хубав зоб.

Тодоровден

Стопанинът на коня победител прави почетна обиколка из селото, а след това дава угощение за здраве в дома си. На трапезата се слага обреден хляб, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща, картофи.

Хорото на мегдана е красив завършек на празника, а в центъра му са ездачите от провелите се по-рано през деня кушии.

Празнуват всички с името на Св. Тодор (Божи дар) – Тодор, Тодора, Тодорка, Теодор, Теодора, Тошко, Тошо, Божидара, Божидар, Бжана, Божо, Божан, Дарина, Дарко, Дара, Дарко, Доротея, Дора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg