Петровден е! Честваме равноапостолите Петър и Павел – първовърховни престолници и вселенски учители

0

Светите равноапостоли Петър и Павел почитаме на 29 юни. Двамата апостоли били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“, тъй като разпространявали християнството надлъж и нашир. Светците претърпели в земния си път много гонения и страдания.

Петър е бил беден рибар. Роден е в град Витсаида край водите на Галилейското езеро. Той е един от първите Христови ученици и един от най- преданите Негови последователи. Павел е от Тарс, Киликия. В началото той изповядва юдейската религия и е бил сред гонителите на християните. Пътувайки за Дамаск, Павел бил ослепен от видение на Господа. Чудо го изцерило три дни по-късно. Това го променило и от отявлен противник той станал ревностен посланик на учението на Исус Христос. Павел и неговия сподвижник в разпространението на делото на Спасителя – Петър, били разпнати на кръст в 67 г. след Новата ера в Рим от император Нерон.

Петър и Павел, Петровден

Петровите заговезни предшестват най-горещия летен празник – Петровден, когато температурите отвън обичайно са най-високи през годината. Заговезните започват с първата седмица след Петдесетница – рождения ден на църквата. Навръх Петровден се приготвя за празничната трапеза младо петровско пиле.

Денят на равноапостолите Петър и Павел съвпада с жътвата. В този ден се работи, или поне в първата му половина.

Петър и Павел, ПетровденУ нас светците се възприемат като братя, от които Павел е по-големият. На места в страната ни пък двамата се считат за близнаци. Обикновено Св. Петър е изобразяван в иконографията обикновено с бели одежди и с ключовете на портите към рая. Той е нарочен да определя коя душа е праведна и коя не е.

Освен петровското младо пиле, на празничната трапеза се поставят ранни ябълки – петровки, месят се и обредни хлябове. На места в страната навръх Петровден има големи сборове. В отделни части на България хората раздават храна като помен за успокоените на душите на починалите деца в семейството.

Петър на гръцки означава „камък“. Днес повод да почерпят имат Павел, Петър, Петрана, Павлина, Петя, Камен.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg