Светът изгуби бащата на „боса нова“ Жоао Жилберто

0

Светът се прости с бразилския певец и китарист Жоао Жилберто, определян като създател на стила боса нова.

Музикантът е починал на 88-годишна възраст в дома си в Рио де Жанейро в съботния следобед. Причината за смъртта му не се съобщава, но през последните години Жилберто е имал влошено здраве.

Жоао ЖилбертоЖоао Жилберто е роден на 10 юни 1931 г. в Жуазейро, щата Баия. Открива музиката на 14-годишна възраст с първата си китара. Започва да пее на 18 години. През 1957 г. създаденият от него стил боса нова предизвика сензация в музикалните среди на Рио де Жанейро, където Жилберто се мести. Много млади китаристи започват да го имитират.

Повратна точка в кариерата му се оказва първият му запис „Chega de Saudade“, издаден през 1958 г. Албумът „Getz/Gilberto“ от 1964 г., записан съвместно с американския саксофонист Стан Гец, допринася за популяризирането на стила боса нова по света.

Албумът включва песента „Момичето от Ипанема“, изпята на португалски от Жоао Жилберто и първата му съпруга Аструд. Парчето става глобален хит и се превръща в стандарт за джаза.

През 1967 г. легендарният Франк Синатра включва песента в репертоара си. Жоао Жилберто е издал десетки албуми. Творчеството му е отличено с няколко награди „Грами“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg