Стефановден е!

0

Миряните честват на третия ден от коледните празници Свети Стефан. Той е първият мъченик на християнството. Култът към светеца е голям, както и почитта към него. Още от времето на апостол Павел до наши дни всички наричат Свети Стефан първомъченик, тъй като той е първата жертва на християнската вяра. След Христовото Възнесение седмина души били избрани да дякони. Те полагали грижи за домакинството на християнското общество, а пръв сред тях бил Стефан.

Стефановден, Стойчо, Стефан, Стоян, имен денПритеснени от лавинообразното увеличаване на християните като брой, от съвета на юдейските старейшини влизат в люта полемика със Свети Стефан. Членовете на синедриона не успяват да устоят на „неговата духовна мъдрост и сила„. Ето защо настройват народа срещу архидякон Стефан и го обвиняват в богохулство и потъпкване на Моисеевия закон. Тълпата от разярени като вълци хора го изтиква отвъд пределите на града и го убива с камъни. Преди да издъхне, светецът се обръща на колене към небето и произнася думите: „Господи, не зачитай този техен грях!“. Тялото на Свети Стефан е оставено на птици и зверове. Неговите мощи са открити през V век посредством видение, положени са в Йерусалим в Сионския храм.

Името Стефан е едно от най-разпространените у нас, означава „венец“. Любопитен факт е, че единствената в световен мащаб желязна църква, тази в Истанбул, носи името на мъченика Свети Стефан. Стефановден е последният празник на всяка година, за него се казва, че „затваря празничния кръг“.

Да е светло името на всички, които се казват Стефан, Стефания, Стефка, Стоян, Стойчо, Станимира, Станислава и хората, които носят техните производни имена.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg