Сретение Господне, Петльовден, Черен ден, Баба Черна – какво се крие зад празниците на 2 февруари

0

На 2 февруари Българската православна църква отбелязва празника Сретение Господне, който е един от общо четирите празника, посветени на Божията майка.

На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Сретение Господне, който е един от общо четирите празника, посветени на Божията майка.

Но вторият ден от втория месец на годината е и Петльовден – празник, за който повечето от Вас може би не знаят историята. Според легенди, в мрачните години, когато страната ни е била под турско робство, еничарите са събирали „кръвен данък“. Това било едно от най-мъчителните преживявания за родителите, защото насила им били отнемани съвсем невръстни мъжките рожби. Данъкът бил белязан с кръв, защото еничарите поставяли кървав отпечатък на всяка къща, в която вече са били. Тогава, за да скрие и опази сина си, една майка решила да заколи петел и с кръвта му напръскала портата, за да заблуди еничарите. Те подминали тази къща и така майката спасила детето си. След това се превърнало в практика хората да бележат с кръв вратите на домовете си и по този начин да заблуждават еничарите, че от къщата им са взети мъжките рожби.

На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Сретение Господне, който е един от общо четирите празника, посветени на Божията майка.Противно на шегите за 2-ри февруари, Петльовден всъщност е отбелязван от българите като мъжки ден и вече триста години чества като празник на мъжките рожби в семейството. И днес има малки селца в България, където този ден се отбелязва по стар български обичай – хората се обличат празнично и колят петел. В други райони на страната за курбан се коли черна кокошка. Едно от вярванията за този ден е, че не трябва да се работи, защото иначе къщата ще се почерни. Друга важна традиция за празника е въздържание от полови контакти, за да може по този начин да се увеличи плодовитостта при домашните животни и те да бъдат здрави. Сред поверията за Петльовден са също жените не пипат никакви остри предмети, за да са здрави децата в дома. На този ден не трябва да се правят годежи или сватби, защото в противен случай има райони на страната ни, в които този ден има наистина страшна слава и е наричан още Света Черна, Баба Черна или Черен ден. В народните вярвания той често символизира мрак и смърт, затова и обредните действия са свързани изцяло с това да се умилостивят всички лоши сили.

В християнската култура петелът, който е един от символите на 2 февруари, възвестява изгрева на слънцето. Затова точно с неговия образ е свързана представата за възкресението на мъртвите. И тъй като се почита като ден на мъжката рожба, на този ден майките, които имат синове трябва да приготвят пита и дарове и да посетят бабата – акушерка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg