Швейцария отвори трудовия пазар за българи от 1 юни

0

Българските граждани вече свободно могат да работят в Швейцария от 1 юни 2016 година. Това стана факт, след като в последния ден на май изтече преходният 7-годишен период за поданици на България и Румъния с Протокол II II на Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария.

Досега беше ограничен броят на разрешенията, които се дават на сънародниците ни, за да започнат работа там. От първия ден на месец юни няма да се изискват тези разрешения. Отпадат също и тези за пребиваването в страната, независимо дали краткосрочно или дългосрочно, по-известни като контингенти.

При краткосрочна заетост в Швейцария, т.е. до три месеца работникът трябва само да се регистрира онлайн за работата поне осем дни преди началото на заетостта си.

Швейцария, работа за българи

Така българи и румънци вече имат още една причина да се чувстват европейци. За да заживеете в Швейцария и да можете да започнете работа без предварителна проверка на условията на местния пазар на труда, ще трябва само да изпълните стандартните условия за доказване на правото си на заселване там. Гражданите на двете държави ще носят сами отговорността да получат разрешение за пребиваване и да направят адресната си регистрация в някоя от швейцарските общини.

Разрешението за пребиваване там се издава спрямо срока на трудовите отношения, които бъдат създадени, а документите се входират в кантоналната служба по компетентност.

Правото на работа на български граждани бе ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Холандия и Германия.

Швейцария, работа за българиВ същото време започна и набирането на  български младежи на възраст между 14 и 25 години за работа в селскостопански дейности в Конфедерация Швейцария.

Не е необходимо младите хора да имат предварителни познания и опит в селското стопанство. Условието за включване в програмата е младежите да владеят един от трите официални езика в страната – немски, френски или италиански. Повече информация заинтересованите могат да намерят в бюрата по труда в цялата страна.

Евтини самолетни билети за директни полети до Женева и Базел с Wizz Air може да разгледате или резервирате ТУК.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg