БНБ пуска монета от 10 лева

0

Българската народна банка ще пусне сребърна възпоменателна монета от 10 лева. Поводът е навършването на 150 години от създаването на българската железопътна линия между Русе и морската ни столица Варна.

„Темата за железопътния транспорт не е присъствала отдавна в емисиите на възпоменателни монети, пускани от Народната банка“,

коментира Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

В момента в наличност е последната емитирана монета, която отново е свързана с железниците. Издадена е по повод 100-годишнината на „Българските железници“ през 1988 година. Много по-рано през България преминава друга жп линия.

1861-ва е годината, в която започва строителството на линията Русе – Варна. За нея султанът на Османската империя издава ферман. Пет години по-късно тя вече е факт.

Съобразно Берлинския договор българската държава по-късно откупува линия стопанисващата я компания, като е платено със средства от първия български заем.

2016-та пък е годината, в която се отбелязва 150-годишнина от пускането на линията в експлоатация.

Колекционерите на монети могат да си купят монетата с номинал 10 лева от касите на БНБ след 20 юни. Тя ще бъде продавана цена от 66 лева.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg