Непознатите традиции навръх Сирни Заговезни, Прошки

0

Днес почитаме християнския празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Прошки или Сирни Заговезни. Празникът е точно 7 седмици преди Възкресение Христово и 1 седмица след Месни Заговезни. От утре започва Великият пост.

традициите на Прошки - Сирни ЗаговезниНа днешния празник миряните за последен път вкусват яйца и млечни продукти до Великден. На трапезата трябва да има бяла халва с ядки, варени яйца, баница, питка със сирене и риба.

Христовите думи се припомнят на Прошки:

„Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

Традицията на Сирни заговезни e всеки да поиска опрощение за съгрешенията през изминалата година от най-близките си. Иска се прошка за обидите и за огорченията, които волно или неволно са причинени.

Само силният човек прощава на хората, които са го наранили.

След вечерната служба навръх Неделя Сиропустна във всички храмовете в страната духовници и миряни си искат взаимно прошка и взаимно дават опрощение на всичко сторено с мисъл, дума или дело.

На празника традицията повелява при родителите да се съберат семействата, за да заговеят с яйца и млечни храни. Прошка си вземат винаги по-млади от по-стари – целуват ръка и изричат думите:

„Прощавай, мамо, тате..“
„Господ да прощава, простен да си!“

традициите на Прошки - Сирни ЗаговезниТ.нар. хамкане е най-голямото веселие на празничната вечеря. По традиция бабата връзва парче халва, сварено яйце или сирене в края на червен конец и го разклаща над главите им. Децата, които са насядали на пода, се стремят да захапят парчето храна. Стопанката на дома пази червения вълнен конец, за да лекува болестите по агънцата, според традицията.

Друг характерен обичай навръх Сирни заговезни е паленето на празничните огньове, наричани на места Сирнишки, на други – Гаганица. Огънят се пали с клони от хвойна, слама от царевица и кори от черешово дърво. Жаравата се прескача от всички за здраве.

традициите на Прошки - Сирни Заговезни

С изстрел от пушка в небето навръх Сирни Заговезни мъжете оповестяват заговяването за Великден. За Сирни Заговезни на много места в страната са характерни и кукерските игри.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg