Пожарът в Нотр Дам бе овладян след 12-часова непрекъсната работа на огнеборците

0

Пожарът в парижката катедрала „Нотр Дам“ е напълно потушен, съобщи говорителят на корпуса на парижките пожарникари Габриел Плюс. Пожарникарите ще останат на място до края на днешния ден, за да реагират в случай на скрити огнища, допълни говорителят. Огнената стихия беше овладяна днес призори след 12 часа непрекъсната работа на огнеборците, набрани са и много дарения, за да се осигури възстановяването й. Двама полицаи и пожарникар са леко пострадали при гасенето, съобщи противопожарната служба на Париж.

За учудване на хората, дошли рано тази сутрин при катедралата, докато небето над двете й кули блестеше, зловещите поражения от огъня почти не бяха видими отвън.

Голямата розетка във витраж на южната фасада, откъм река Сена, е непокътната. Но през зейнала врата може да се видят купчина потъмнели отломки, греди на срутената дървена конструкция.

Нотр Дам

Най-добре оглед на щетите може да се направи, ако „Нотр Дам „е гледана от въздуха, особено на равнището на покрива, който е почти напълно унищожен. Към 7.00 ч. местно време пожарникарите най-после обявиха, че бедствието е „овлядяно“. Над 400 огнеборци бяха мобилизирани в потушаването на пламъците.

Равносметката е „драматична“. Целият покрив е силно повреден, цялата дървена конструкция е разрушена, една част от свода се срина, а вековните витражи ги няма, както и 93-метровата кула стрела, която се срути снощи. Кметът на Париж Ан Идалго предложи днес по радио „Франс ентер“ провеждането в града на „международна донорска конференция“ с оглед възстановяването на катедралата.

Нотр ДамНотр Дам в пламъци! Гори една от емблемите на Париж (на живо)

 

Идалго обяви, че кметството ще отдели 50 милиона евро за възстановяването. Тази сутрин ръководителката на столичния регион Ил дьо Франс Валери Пекрес обяви, че се предоставят 10 милиона евро спешна помощ. Съпругът на актрисата Салма Хайек дарява 100 милиона долара за възстановяването на „Парижката Света Богородица“, 200 милиона евро пък дари френският милиардер Бернар Арно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg