Почина журналистът Клара Маринова

2

Клара МариноваНа 72-годишна възраст ни напусна журналистът и бивш политик Клара Маринова. Топ международната журналистка и любима телевизионна водеща на поколения българи е претърпяла операция на коляното преди година. Била ѝ е сменена става, но състоянието ѝ се е влошило.

Клара Маринова е родена на 20 април 1949 г. в дупнишкото село Ресилово. В Българската национална телевизия има 10-годишен стаж. След журналистиката избира политическата кариера.

Клара Маринова беше преди години острието на БСП.

Мнозина я помнят като пеещата журналистка в замеряния с павета парламент по време на големите протести.

Депутат в три парламента, след Виденовото управление Маринова се прибра в родното си село Ресилово и дори е била продавачка в Дупница. До последно тя беше на телевизионния екран в телевизия „България он ер” с предаването Q&A – „Въпроси и отговори“. Радиоводеща беше и в радио К2. Клара Маринова твърдеше, че въпреки скъсването си с Българската социалистическа партия не се е отказала от лявата идея.

Клара МариноваБившата шефка на пресцентъра на правителството на Жан Виденов признаваше, че не поддържа контакти с премиера, при чието управление страната ни преживя най-жестоката банкова криза в най-новата ни история. В едно от последните си интервюта, тя заяви, че е реалист и през онази кризисна нощ в парламента през 1997 година ѝ било ясно, че БСП не може да се справи с даденото ѝ от хората доверие и с възложената ѝ власт. Според нея, в България няма професионално уважение и колегиалност, което е една от жалките и смешни черти на родната демокрация. Когато се върнала в БНТ след депутатстването ѝ, тогавашният шеф на държавната медия Стефан Димитров просто ѝ заявил, че трябва да се махне, след като е била от БСП, спомня си в едно от последните си откровения пред медиите Клара Маринова. Пенсията ѝ е била 250 лева и много добре е разбирала тежкото положение на българските възрастни хора.

„Ще се оправим, когато гъркини дойдат да гледат български пенсионери“, казваше прижве журналистката Клара Маринова.

Поклон пред светлата ѝ памет.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Георги Ценев на

    Душица мила! Прекрасен човек, отлична журналистка, честна до болка! Винаги насреща не само за приятелите! Ще остане приятелството ми с нея с тъжна болка за загубения й живот! Светла да бъде паметта й!

Коментирай в Delo.bg