Шон Конъри ни напусна на 90

0

На 90-годишна възраст ни напусна една от легендите на киното – Шон Конъри, съобщава BBC. Той беше и ще остане завинаги актьорът, „дал лицето на Джеймс Бонд“. Кариерата на любимеца на поколения киномани продължи десетилетия. В нея са заглавия като „Името на розата“, „Клопка“, „Ловът на „Червения октомври“, „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“, „Шотландски боец“ и „Скалата“.

Шон Конъри

В кариерата си е работил с режисьори като Жан-Жак Ано, Стивън Спилбърг, Браян де Палма, Сидни Лъмет и много други. Шон Конъри е носител на „Оскар“ за филма „Недосегаемите“, както и на награди БАФТА, „Златен глобус“ и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

Шон Конъри

Шон Конъри става популярен със сериите за агент 007.

Той играе Джеймс Бонд в общо седем филма и накрая му идва до гуша.

„Той беше и е много по-добър актьор, но стана синоним на Бонд. Хората казваха „Ето го Джеймс Бонд“, като го видеха по улицата. Това особено много го разстройваше“ –

разказва близкият му приятел Майкъл Кейн.

Шон Конъри

През 2004 г. The Sunday Herald го обяви за „най-великия жив шотландец“, а през 2011 г. проучване на EuroMillions – за „най-голямото живо национално съкровище на Шотландия“.

Конъри прекара голяма част от живота си като жител на Бахамите, но подкрепяше Шотландската национална партия и исканията за независимост на Шотландия.

Шон Конъри

Конъри е отказал да изиграе ролята на магьосника Гандалф в екранизацията на „Властелина на пръстените“ на Питър Джаксън с мотива, че „не разбира сценария“. С този отказ пропуска 30 млн. долара хонорар и 15% от боксофиса. По същите причини отказва да изиграе и „Архитекта“ в трилогията на братята-сестри Уашовски – „Матрицата“.

В интервю от 2005 г. заяви, че вероятно няма да прави повече филми, защото „му е писнало от идиотите, които работят в Холивуд сега“. По-късно негова говорителка уточни:

„Но все пак един от известните му филми се казва „Никога не казвай никога“.

Шон Конъри бе обявен още „най-сексапилният мъж“ на сп. „Пийпъл“ през 1989 г. и „най-сексапилният мъж на века“ през 1999 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg