Папа Франциск в България – една историческа визита

0

Негово светейшество папа Франциск пристигна на апостолическо пътуване в България, което ще продължи до 7 май, с папска свита, съставена от 35 души – най-висши представители на Светия престол. Сред тях са държавният секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.
Папа Франциск пристигна на летище София със самолет на „Алиталия“.


Да посрещне Светия отец на правителствения ВИП-Терминал на летището е министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът Борисов и папа Франциск се срещнаха на четири очи в правителствената ВИП зала на аерогарата.


Това е 29-то апостолическо пътуване на папа Франциск в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.

Среща на четири очи проведоха в залата на правителствения ВИП на Летище София министър-председателят Бойко Борисов и папа Франциск. Премиерът благодари на главата на Римокатолическата църква, че е приел да посети нашата страна. „Наистина аз се моля за мир“, бяха думите на Светия отец в началото на срещата.

В България са предвидени срещи на папата с президента Румен Радев, с други държавни ръководители, с патриарх Неофит, с представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус и др.

Във вторник папата ще отпътува за Северна Македония.
В. „Месаджеро“ припомя, че полетът на папата е AZ 4000 на авиокомпания Алиталия, която от 60-те години „придружава“ папите по време на апостолическите им пътувания зад граница.

Папата пътува със самолет Еърбъс А321-112, наименован „Херцогски дворец Виджевано“. Командир на полета е Алберто Колаути с 15 000 летателни часа, шеф на екипа пилоти в Алиталия, летящи с Еърбъс, на 57 години, от Фриули, бивш пилот на хеликоптер към военноморките сили, допълва „Месаджеро“.

Във вторник светият отец ще пътува и за Скопие, а после ще се прибере в Рим на летище Чампино в 20,30 ч. местно време.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg