Новият президент ген. Румен Радев: „Моето кредо е малко думи, но резултатни действия“

0

Моето кредо е „малко думи, но резултатни действия„, заяви новоизбраният президент Румен Радев в обръщението си към депутатите след като положи клетва пред Народното събрание.

Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност,

подчерта той.

Румен Радев благодари за доверието да бъде президент на държава с 13-вековна история. Той заяви, че държавност се гради с натрупване и изрази признателност към неговите предшественици – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос, заяви президентът Румен Радев пред Народното събрание. Той подчерта, че ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в двете семейства. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове, заяви Радев.

Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна, и Русия – от друга, посочи още държавният глава. Но той е убеден, че засилването на конфронтацията не е начин за решаването й. В този контекст президентът трябва да способства за решаване на кризата с механизмите на Съюза, които съществуват, посочи Радев.

Държавният глава подчерта, че предстоящото председателство на ЕС е предизвикателство, но и голяма възможност, изискваща отговорност и обединени усилия на всички нива.

Той не подмина и проблема с мигрантската криза. Тя, по думите му, изисква общи обединени действия, необходима е решителност. Затова, категоричен е Радев, трябват мерки за укрепване на границата и ограничаване на броя на нелегалните мигранти. Трябва и преосмисляне на Дъблинското споразумение.

генерал Румен Радев положи клетва като петият президент на България

Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели – бързо, справедливо и независимо правосъдие, смята новоизбраният президент. Той обаче предупреди, че съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея.

Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не се създадат повече проблеми, да се повиши индивидуалната отговорност на народните представители пред гражданите, смята Радев. Според него парите за партиите следва да се намалят чувствително, но със съзнанието, че така те ще станат по-зависими от външни фактори.

Реформите в здравеопазването и образованието не създадоха работещ механизъм, коментира още Радев. Той отбеляза, че бедността на хиляди българи е упрек към всички и от нея избуява и престъпността. Общество, което загърбва солидарността, се обрича на духовен фалит, коментира Радев. Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго – десетки българи са на гурбет, за да изхранват семействата си, в много села се завърна вересията, корупцията възпира чуждите инвеститори, заяви новоизбраният президент.

Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата на държавата, каза Радев.

Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционни правомощия, но няма да допусна да се орязват,

отбеляза още той. Ще стимулирам обществени дебати по важни теми, ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната, посочи още той.

„Имате още една седмица“, обърна се Радев към депутатите след реплики и шум в залата и така даде времеви хоризонт за разпускане на 43-тия парламент и назначаване на служебното правителство.

Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но и да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната, заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че след дълго протакане, най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от Българската армия. Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес и от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности, каза новоизбраният президент. Той декларира още, че ще работи за подобряване на социалния статус на военнослужещите и преустановяване на придобиващия опасни размери отлив от военната професия.

Да си българин не е участ, да си българин е чест. С вицепрезидента Илияна Йотова ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието,

подчерта Радев.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg