Нотр Дам в пламъци! Гори една от емблемите на Париж (на живо)

0

Пожар избухна в катедралата Нотр Дам в Париж около 18.50 на 15 април. Инцидентът в това емблематично място на френската столица се разрази в първия ден на Страстната седмица. Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма. Малко преди това да се случи, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори. Според в. „Фигаро“, част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Полицията съобщава, че причините засега са неизвестни. Жертви няма.

Fire breaks out at Notre Dame cathedral

ABC News SPECIAL REPORT: Large fire breaks out at famed Notre Dame cathedral in Paris. https://abcn.ws/2UCjTm7

Публикувахте от ABC News в Понеделник, 15 април 2019 г.

Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата. Според в. „Фигаро“, пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата. Според източник от пожарната служба, пожарът е възникнал в горната част на храма, над чийто две правоъгълни кули и над кулата с форма на островърха стрела сега се издигат пламъци и гъст жълтеникав дим.

Нотр Дам

Очевидци твърдят, че огромните пламъци „разяждат“ част от покрива на сградата. Сериозността на бедствието все още не е оценена от съответните служби. В Туитър кметицата на Париж Ан Идалго определи пожара като „ужасен“.

Нотр ДамКатедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма. Обновлението на катедралата започна миналия юли.

Според предстоятелството на храма, за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, ицобращяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg