Ето писмото, с което Нешка Робева отказа орден „Стара планина“ след обидната министерска дискусия

11

В навечерието на своя 70-годишен юбилей (26 май 1946 г.) родената в Русе ювелирна създателка на „златните момичета“ Нешка Робева отказа орден „Стара планина“ – първа степен, който кабинетът реши вчера да предложи на държавния глава да й връчи след срамна дискусия и гласуване със 7 министерски гласа „за“ (сред които и премиерът Бойко Борисов) и 6 „против“ (сред тях и вицепремиерите Кунева и Бъчварова). Нешка Робева завършва хореографско училище, а после ВИФ (днес НСА „Васил Левски“). Световна вицешампионка по художествена гимнастика от 1969 г. Като състезател печели за България 4 сребърни и 4 бронзови медала. Като треньор създава „златните момичета“ на България. За четвърт век нейните възпитанички печелят 294 медала от големи първенства, 7 абсолютни световни титли, 10 европейски и два сребърни отличия от олимпийски игри. 

Нешка Робева

Доайенът на родната художествена гимнастика Нешка Робева разпространи отворено писмо до МС и медиите, в което обяснява мотивите си за отказа от високото държавно отличие, което delo.bg Ви предлага без редакция:

До МС на Република България

До българските медии

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове. Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?! Заслужава или не заслужава?! За какво заслужава и за какво – не?!
За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Нешка Робева

Нешка Робева

Тази година се навършват и 50 г., откакто съм в обектива на общественото полезрение като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.
След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.
През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.
Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“. Каква по-голяма награда от тази?.
Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили, и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.
Благодаря!
Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство…
Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.
И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…
Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение: Нешка Робева

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!11 коментара

 1. Таня Христова на

  Нещастни министри. Нищожества оценяват хора с принос в спорта, политиката, културата. Хора, които нямат позиция се гаврят с човек, който винаги отстоява позицията си.
  Тъжна е съдбата на България, управлявана от такива хора.

 2. Георги Иванова на

  Респект! Браво, г-жо Робева! Вие не заслужавате това унижение от няколко безлични случайно попаднали във властта мижитурки и послушковци! Браво!

 3. Марияна Петрова на

  Моите адмирации, г-жо Робева ! Ние -ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА – и не само българи, наистина ше Ви запомним с Вашите успехи и с прославата на България! Онези същества от рода на Кунева в парламента не знаят какво е това достойнство, гордост, любов към България. Те не са издигали българския флаг в небесата, както Вас! Те не са попаднали случайно в парламента. Те са поставени там. Те са набутани там. Те просто са подлоги, бърсалки на безскрупулни и алчни тарикати. Тяхното мнение няма стойност! Бъдете жива и здрава! Продължавайте живота си все така достойно! Успехи!!!

 4. Ирена Илиева на

  Това е България! Не се уважават и ценят хората, които с личния си труд и с хиляди мъки и лишения са допринесли за държавата си толкова много. Ценят се министрите и политиците, които окрадаха държава, изгониха младите хора и доведоха народа до просешка тояга.
  На Вас, г-жо Робева да не Ви пука от хора, които не могат да се сравнят и с малкия Ви пръст.

 5. Димо на

  Дали ще подкрепи тази или онази политическа формация си е лично дело на Нешка Робева! Нали сме уж демократична държава, следователно всеки има право на различни политически пристрастия. Заслугите й за България се безспорни. Твоето неоважително отношение показва нивото ти на култура и възпитание, бих добавил и патриотизма ти е под всякаква критика!

 6. ЕЛЕНА на

  КОЯ Е ТАЗИ БЪЧВАРОВА КОЯ Е ТАЗИ КУНЕВА -ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ КОЯ Е НЕШКА РОБЕВА А ТЕЗИ ЛЕЛКИ ОТ ЗАВИСТ И ОТКАЗВАТ ОТЛИЧИЕТО НА НЕШКА АМИ ЧЕ ТЕ СА НИКОИ В СРАВНЕНИЕ С НЕЯ УТРЕ ЩЕ СИ ОТИДАТ ОТ СЦЕНАТА И НАРОДА АКО ГИ ЗАПОМНИ ТО ЩЕ Е САМО С ЛОШОТИИТЕ КОИТО СТОРИХА НА НАРОДА НИ! А БЪЧВАРОВА СЪС ЗЛОБНОТО СИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕДНА БЪЛГАРСКА МАЙКА НА НОВОРОДЕНО БЕБЧЕ -ДЕНИЦА ГАДЖЕВА И ТЯ ГО НАПРАВИ ЗА ДА СЕ НАГОДИ НА АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК КОЙТО СЕ ЗАКАНИ ДА УНИЩОЖИ ВОЛЕН СИДЕРОВ !

 7. Mnogo uvajavam i cenia Neshka Robeva,no,dokolkoto razbrah,osporvano e ne samoto nagrajdavane,a utochnenieto,da bade nagradena za uspehite v sporta,a ne za prinosa v kulturata i zatova smiatam,che skandala e neosnovatelen.Ima hora,koito sa napravili mnogo v svoite oblasti ,predstavete si edin hudojnik,ili lekar da badat nagradeni za prinosa mu v sporta.I vse pak,stom tia e precenila taka,znachi taka e pravilno.“Neshka niama greshka“

Коментирай в Delo.bg