Напусна ни Виолета Гиндева – една от иконите на родната филмова и театрална сцена

0

Голямата българска актриса Виолета Гиндева си отиде от този свят навръх своя имен ден. Една от иконите на родната сцена почина на 72-годишна възраст след кратко боледуване. В паметта на поколения българия тя завинаги ще остане едно от най-обичаните лица на българското кино и театър, преподавател, но преди всичко като човек с непоклатим дух, устоял на повратностите на времето.

Виолета ГиндеваВиолета Гиндева е родена на 14 юни 1946 г. в Сливен. Първото ѝ докосване до театъра е чрез опитите за детско театрално представление в двора на баба ѝ в кв. Клуцохор, като саморъчно изработва декорите и куклите.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 г. Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе (1968 – 1969). Първият ѝ спектакъл в Народния театър е „Кремълският часовник“ на Погодин (1969 – 1971 и 1974 – 1993), Театър „София“ (1971 – 1974), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998.

Ще запомним актрисата с ролите ѝ в „Иконостасът“, „Снаха“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Черните ангели”, „Чичо Кръстник” и много други. В тях си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др.

Виолета Гиндева

„В моя живот се случи нещо много интересно. Чиновниците на тоталитарната държава унищожиха филмовата ми кариера, защото не исках да участвам в „На всеки километър“, а чиновниците на демократичната държава осакатиха моята театрална кариера, защото бях против пенсионирането на актьорите. Няма в света такова нещо „пенсиониран актьор“, няма такъв феномен. Актьорът играе, докато е на крака, не може насила да пенсионираш един актьор. Аз бях против това“ – 

сподели Виолета Гиндева в едно от последните си интервюта, дадено на 9 септември 2015 г. в „Преди обед“ по bTV.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg