Mahmood спечели Сан Ремо с „Пари“, отива на Евровизия

1

Възможно ли е с „Пари“ да спечелиш един от най-престижните музикални фестивали в Европа, а и в света – Сан Ремо? Доказа го 27-годишният Мамуд (Mahmood) – големият победител на 69-то издание на фестивала на италианската песен. Песента, с която триумфира се казва „Пари“ (Soldi). Пълното име на Мамуд е Алесандро Мамуд. Той е един от младите изпълнители на италианската музикална сцена. Дни преди да спечели доста италианци не успяваха да произнесат правилно името му и се чудеха дали е Махмуд или Мамуд.

Алесандро Мамуд е наполовина италианец и наполовина египтянин, майка му е от Сардиния. Кариерата му стартира като участник в шестото издание на италианския еквивалент на X factor. Има записани и издадени няколко сингъла, пише сам музиката и текстовете на песните си, в които се долавя лек ориенталски мотив.

В текста на песента „Пари“, с която победи Мамуд пее за баща си, за любимата жена, която мисли само за пари. Има и думи като „рамадан“, „наргиле“ и „хабиби“, както и констатацията, че за човек е трудно да остане на този свят, когато е изгубил своето достойнство.

Когато чу снощи, че печели голямата награда на Сан Ремо, Мамуд направо остана без глас, а после сподели, че е трудно да повярва в невероятното. Победата му обаче се прие трудно  в родната му Италия. Веднага след края на феста италианският вицепремиер, министър на вътрешните работи и лидер на крайнодясната и антиемигрантска партия „Лига“ Матео Салвини коментира в Туитър:

„Мамуд. . . Най-добрата италианска песен? Аз бих избрал Ултимо.“

В отговор Мамуд трябваше да се защитава, че е 100% италианец.

Мамуд се озова в конкурсната програма на фестивала Сан Ремо редом с големи имена на италианската музика като Лоредана Берте, Паола Турчи, Нек, Франческо Ренга, Пати Право и Нино Д’Анджело, благодарение на промяна в регламента. Тази година беше премахната категорията за млади таланти, в която би трябвало да е Мамуд. За да се даде път на младите музиканти обаче, бе организирано риалити, наречено „Сан Ремо млади“, което се проведе през декември миналата година. На него победиха Мамуд и кубинският имигрант Ейнар. По този начин двамата се озоваха сред 24-те големи изпълнители на Сан Ремо.

Ултимо, за когото спомена в туита си Матео Салвини, остана на второ място в крайното класиране. На трета позиция се озова лиричното оперно поп трио Il Volo с песента „Музика, която остава“ (Musica che resta). В композицията се възпява любовта на двама души, която е оприличена на песен, оставаща за бъдещите поколения.

Il Volo вече имат зад гърба си четири албума и пеят на няколко езика. Те спечелиха фестивала „Сан Ремо“ през 2015 г. с парчето „Голяма любов“ (Grande amore) и останаха трети на „Евровизия“ преди четири години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Idiots на

    Ултимо остана втори, а Ил Воло са трети. Също така Мамуд пее за баща си и го критикува. Не пее просто за пари. Започнете да предавате новините такива каквито са, а не тип селска вечеринка кой чул недочул.

Коментирай в Delo.bg