Лазаровден е! Природата се пробужда за нов живот

0

Днешният Лазаровден се смята за първият от големите три празника, които предхождат чудото на Възкресението.

Лазаровден е последван от Цветница и Великден.

Датата е подвижна, но винаги е в съботата преди Страстната седмица.

На Лазаровден Иисус посещава Лазар, но установява, че приятелят му е мъртъв от няколко дни. Синът Божи отправя своите молитви към сестрите на починалия, които му казват къде се намира пещерата, в която тялото на Лазар е погребано. След като застанал пред входа на пещерата, Иисус казал:

„Лазаре, излез навън!”

Неговият приятел миг по-късно се появил възкръснал от света на мъртвите, жив и здрав.

Чудото накарало и най-скептичните хора от Йерусалим да повярват в извънмерната сила на Христос. Паралелно с това Божият син си навлякъл омразата на еврейските първосвещеници. Именно на Лазаровден е взето решението да бъде заловен Иисус при първа възможност и да го екзекутират.

Лазаровден

Във вярванията на народа Възкресението Лазарово се преплита с пробуждането на природата за нов живот. Ето защо днешният ден е празник на будещите си от дълбок зимен сън ниви, гори и пасбища. На Лазаровден с върбови клонки се кичат вратите на домовете и иконите за деня, следващ възкресението на Лазар – Цветница.

Лазаровден

Лазаруването у нас е най-характерният обичай на днешния християнски празник. В своята същност той представлява обред, през които преминават всички девойки в селото, ако искат да минат под венчило. Момите, които са облечени в традиционни невестини дрехи пеят песни за плодородие, здраве и любов от къща на къща.

Песните на лазарките се изпълняват само и единствено на Лазаровден и по никакъв друг повод.

Самият обичай приключва на сутринта на Цветница с ритуала „кумичене”. При него девойките пускат по реката своите венчета. Тази, чиято китка за обич и здраве пристигне първа, ще бъде титулувана за кумица, а останалите млади девойки ще трябва да й отдават почит до следващия Лазаровден.

Лазаровден

Връзка между обичая Лазаруване и Възкресението Христово е трудно да се открие на пръв поглед. Този посветителски обред в народното мислене обаче, символизира смъртта и прераждането на момичето в жена.

След Лазаровден девойката придобива нов статус в обществото.

Тя вече може да бъде искана за нечия невеста, както и тя може да си избира годеник. На днешния ден се славославят имената на Лазар, Лазара, Лазаринка и Лазо. Честит празник и от екипа на delo.bg!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg