Кръстиха рядко растение на Джими Хендрикс

0

Покойният виртуозен китарист и легендарен изпълнител Джими Хендрикс вече има растение на свое име. То беше открито от изследователи от университета Сан Диего, щата Калифорния.

Цветето е с високо около 30 см, а венчелистчетата му са розово-бели. Местообитанието му е на полуостров Калифорния в Мексико и получи названието „Дудлея хендрикси“. Редкият изчезващ вид може дълго време да изкара без вода и да оцелее в пустинните местности.

Питате се защо именно на автора на Voodoo Child е било кръстено красивото растение?

Истината е следната: това е любимото парче на студента Марк Додеро, открил дудлеята. Композицията го вдъхновила да даде името на изпълнителя й на своята находка. За разлика от музиката на Хендрикс, растението е в опасност. Естественият му хабитат, който се разпростира на близо два акра, е заплашен от местното земеделие и офроуд автомобили.

Джими Хендрикс

Растението, открито в Бая Калифорния, Мексико, било кръстено Dudleya hendrixii, което означава „Хендрикс е вечно жив“.

Междувременно стана ясно, че китари на Джими Хендрикс и друг покоен артист – Принс, бяха продадени за баснословни цени на търг в Лондон. Сумите надхвърлили в пъти очакванията на служителите от аукционна къща „Бонамс“.

Поръчковата китара, която била използвана от Принс по време на едно от неговите турнета, била купена за 109 хиляди долара – три пъти по-висока сума от очакваните между 31 000 и 37 000 долара.

За „Епифон“ – акустичната китара на Джими Хендрикс, станал част от емблематичния „Клуб 27“ били платени 248 000 долара.

Инструментът бил купен от музиканта през 1967 г. срещу… 25 долара и то „втора ръка“. Очакванията за този експонат били да бъде продаден за приблизително 100 хиляди долара.

Трета китара също беше продадена на търга на „Бонамс“, но за далеч по-ниска сума. Подписаната от друга легенда на музиката – Би Би Кинг, „Гибсън Лес Пол“ смени своя собственик срещу 28 000 долара.

За обложка от албума „Aladdin Sane“ (1973) на починалия през януари тази година Дейвид Боуи с автограф на британската музикална легенда бяха дадени 8 700 долара.

Aladdin Sane

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg