С деня на Св. Св. Константин и Елена започва лятото

0

На днешния 21 май почитаме паметта на Свети Константин и Елена и прехода от пролетта към жаркото лято.

Свети Константин е византийски император, управлявал през IV век, когато въвежда християнството като религия във Византия. Света Елена пък е неговата майка, благодарение на която се построяват много църкви и манастири. Тя открива къде е живял Христос и дори попада на кръста, на който е бил разпнат. Заради своята дейност и двамата са били канонизирани като светци след смъртта им.

Празникът продължава три дни, през които не се работи на полето, в противен случай Св. Св. Константин и Елена ще изпратят градушка, която да унищожи реколтата.

Константин и Елена, нестинариНа централния площад на всяко населено място се пали голям огън, прави се курбан в името на двамата светии. Именно на мегдана се прави и голяма трапеза, на която всеки носи по нещо от дома си. Задължително трябва да има погачи, вино и агнешко месо. Когато огънят стихне и остане само жарава, нестинарите започват изпълнението на своите танци. Те се играят върху живи въглени. Умението се предава по наследство, но се иска и призвание, за да изпълняваш езическия ритуал нестинарство.

Според легендата, Константин е млад мъж, който влиза в огъня, за да защити Бог. Тогава той го прави свой помощник, като го нагърбва със задачата да праща до жаравата всеки един, извършил грях, за да пречисти душата си.

Според други, обичаят е тръгнал от селско момиче, живеещо в населено място, в което не се спазват божиите закони. Именно то изкупвало греховете им като танцувало върху тлеещите въглени. Според съселяните й, именно танцът пречиствал душите.

Нестинарите стъпват върху жарава, държейки икона на двамата светци Константин и Елена само в акомпанимента на тъпан. Нестинарският танц наподобява транс. Твърди се, че чрез него нестинарите успяват да говорят с мъртвите и да гледат в бъдещето, дори някои се свързват със светците, които пророкуват и помагат за лечението на болести. По-интересното е, че по краката на нестинарите не остават никакви следи от горещия нестинарски танц.

Екипът на Delo.bg честити имения ден на всички, носещи имената Константин, Костадин, Константина, Елена, Еленко, Елислав, Елисавета, Елеонора, сред които е и Костадин Филипов.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg