Какво задължително се прави на Черешова задушница

0

Черешова задушница е, една от трите тежки задушници в годината! На днешния ден Православната църква извършва богослужение в памет на починалите християни, като измолва прошка от Бога за тях. Освен молитви, роднини на покойниците трябва да проявят дело на благотворителност, като се правят общи трапези и се раздава за упокой на душите на близките ни, които никога повече няма да са около нас.

Черешовата задушница, както е позната у нас Вселенската, се прави във всички православни църкви в света. След заупокойните свети литургии, се отслужват панахиди и на гробовете на починалите. Роднините им ги почистват, преливат последния им земен дом с вода и червено вино, прекадява се, пали се свещ и се раздава хляб, жито и череши (от там и Черешова задушница).

Всяка събота е ден за възпоменание на покойниците. Църквата се моли починалите с вяра да влязат през входа на рая и ще се моли до края на света. Преди и на Петдесетница Светата Православна църква се моли и за очистването на сквернотата на греха и за опрощаване греховете на починалите с вяра в Христа.

Черешова задушницаДнес, на Черешова задушница с отмерен удар и траурно бият камбаните в православните храмове в цялата страна. От сутринта се приготвя подсладено варено жито за помена, което и символ на възкресението. У нас се раздава и хляб и вино, а в последните години и дребни сладки. Местата, на които може да се направи помена са гроба на починалия, в църква или у дома. Виното е символ на Христовата кръв, а свещите – горещата вяра. Тамянът е чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Църквата ни призовава да се молим за всички хора, а не само за своите, защото няма човек на света, който да не се нуждае от молитвата на другите.

Бог да прости греховете на всички починали. Да им е светъл пътят там, горе! Амин!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg